НОВИНИ

Изградени са близо 370 километра от газопровода „Северен поток-2“

Изпълнението на проекта "Северен поток-2" върви по график и вече са изградени близо 370 километра от газопровода, съобщи днес операторът на проекта компанията „Норд стрийм 2“, цитирана от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
15:44, 23.12.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света
изградени близо 370 километра газопровода северен поток

Към момента са положени тръбите на участък от около 370 километра, се посочва в комюникето на компанията, публикувано днес на сайта й.

Както бе съобщено по-рано Норд стрийм 2, чийто единствен акционер е руският газов концерн Газпром, е получила необходимите разрешения в четири от петте страни по маршрута на "Северен поток-2".

По газопровода се работи в Швеция, Финландия, Германия и Русия в съответствие с издадените национални разрешителни.

;

Проектът "Северен поток-2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 млрд. кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 млрд. евро.


На 12 декември Европейският парламент призова да бъде спрян строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Списание Шпигел подава иск срещу журналиста, фалшифицирал истории
Списание "Шпигел" подава иск срещу журналиста, фалшифицирал истории
Белград ще продължи преговорите с Прищина, ако отпаднат митата за сръбски внос
Белград ще продължи преговорите с Прищина, ако отпаднат митата за сръбски внос