НОВИНИ

Изграждат зона за отдих на крайбрежната алея във Варна

Варна ще има нов естакаден мост на Северния плаж. Той ще е с дължина 169 метра и ще се простира навътре в морето. Мост ще завършва с изкуствен остров. Проектът за съоръжението е готов, а строителството ще започне след активния туристически сезон, съобщиха от Община Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Елена Георгиева
19:30, 09.02.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Новото съоръжение ще бъде изградено на мястото на известното на варненци Рибарско мостче, което се срути преди 14 години. Амбициозният проект, по който работи Община Варна, допълнително ще промени визията на крайбрежната алея, чието обновяване продължава и след реставрацията на Централните морски бани. Новата естакада на Северния плаж ще е двойно по-дълга от легендарния Рибарски мост.

Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна
Това, което сме предвидили е в началото, където е връзката с брега, да бъде плътно съоръжение тип буна, за да може да спомогнем на Рибарския плаж, който е непосредствено в Североизточната му страна да се задържи и да се натрупа повече пясък.”

Новата естакада няма да е само техническо съоръжение, а и място за разходки и концерти.

Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна
За целта в дълбочина най-накрая на съоръжението се предвижда една площадка, която леко ще е амфитеатрална, която високата част на съоръжението се спуска амфитеатрално.”

Освен атракция, съоръжението ще има и брегозащитна функция. До два месеца ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнител на проекта. Строителството на модерното съоръжение се очаква да започне през есента и то да е готово за туристическия сезон на 2018-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон все по-близо до началото на Брекзит
Лондон все по-близо до началото на Брекзит
Румънският министър на правосъдието подаде оставка
Румънският министър на правосъдието подаде оставка