НОВИНИ

Изключването на Турция от проект за F-35 - проблем за НАТО?

Турция предупреди за негативни последици в НАТО, ако бъде изключена от програмата за изтребителите F-35. Според Русия, Вашингтон наказва всички, дръзнали да отстояват суверенитета си, в случая Турция, която реши да закупи руски ракети. Западни издания са категорични, че от охладняването на отношенията Вашингтон-Анкара единственият печеливш е Москва.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:12, 19.07.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

"Изключването ни от програмата за бойните самолети F-35 ще има негативни последици за НАТО, специално по отношение на силата на южното крило на Алианса", заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар. Според него рискът от въздушна ракетна заплаха е сериозен.

Темата за изключването на Анкара от проекта за изтребителите пето поколение F-35 е водеща - както за турската, така и за западната преса.

"Не сме без алтернатива", "Не криза, а възможност", "Всички възможности са на масата" - заглавия в турски вестници по темата за тихата война между С - 400 и F-35.

Според повечето публикации ходът на Вашингтон е полезен за Анкара, защото така се избягва американска зависимост и се ускоряват проектите за разработването на турски боен самолет. Излизането на Турция от проекта ще оскъпи изтребителите с между 8 и 10 млн долара. Страната отговаряше за 7% от построяването на самолета и беше единствен доставчик на някои важни компоненти, припомнят изданията.

"Прегръдката между Турция и Русия оставя САЩ на студа", "НАТО се изправя пред криза след катоTурция купува руска техника" - така пък звучат заглавията на западни издания. Според "Файненшъл Таймс" става дума за "тектонично разместване в геополитиката".

Публикацията описва покупката като дръзка и я обяснява със сближаването на президентите на Турция и Русия. Охлаждането на отношенията между Анкара и Вашингтон е подтикнало Ердоган да търси други съюзници. А единственият победител в създалата се ситуация е Русия, пише изданието.

Подобна е и тезата на британския в. "Таймс". А според руското външно министерство, САЩ демонстративно наказват държавите, които защитават суверенитета и икономическите си интереси и не се подчиняват на диктата на Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел даде последна пресконференция преди лятната ваканция
Меркел даде последна пресконференция преди лятната ваканция
Избраха ново ръководство на Държавен фонд Земеделие
Избраха ново ръководство на Държавен фонд "Земеделие"