НОВИНИ

Парламентът ратифицира сделката за F-16

Народното събрание ратифицира договорите за закупуване на нови изтребители F-16. Решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. БСП, Воля, Атака и НФСБ гласуваха против. Депутатите одобриха и увеличението на дефицита в бюджета заради сделката. Беше приета и програмата за индустриално сътрудничество със САЩ. Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че това е първа стъпка към модернизация на българските ВВС.

Александър Марков
от Александър Марков
13:30, 19.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
Румен Гечев, БСП: Към момента F-16, блок 70 е чертожната дъска. Такъв самолет няма. Ама вижте, даже да кажем и с малко чувство за хумор. Като купуваме от американската страна, за да спестим бомбите, които се пускат от този многоцелеви изтребител, са без лазерно насочване. Значи как ще се хвърлят тези бомби, този самолет, за да си хвърли бомбата сравнително точно, трябва да лети ниско и близо до целта. Ама дами и господа, той противникът ще го пребоядиса тоя самолет докато лети бе.
Десислав Чуколов, Атака: Този договор не трябва да бъде подписан. Българската държава ще даде над 3 млрд. долара всъщност за тези 8 американски изтребители.
Мустафа Карадайъ, ДПС: Изразявам категоричната позиция на парламентарната група на ДПС в подкрепа на предложения проект на закон.
Милен Михов, ВМРО: Ние от ВМРО ще подкрепим този договор и придобиването на този самолет.
Валери Симеонов, НФСБ: НФСБ ще гласува против тази сделка. Считаме, че цената е изключително висока.
Веселин Марешки, Воля: Брутално висока цена, когато ние подкрепихме, че може да се мърда спрямо първоначалната цена, която бяхме определили в НС, беше защото министрите ни убедиха, че в преговорите, за които има трябва такова решение, те ще преговарят намаляване на цената.
Джема Грозданова, ГЕРБ: В последните 30 години ние сме длъжници на българския войник, който не получи достатъчно техника, оборудване, модерен тип оръжие, за да докаже своя професионализъм. Дали да направим първата стъпка към една модерна и силна армия, която е достатъчно дееспособна, за да защитава държавата и гражданите си?
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мицотакис призова своите депутати „повече да работят, по-малко да говорят“
Мицотакис призова своите депутати „повече да работят, по-малко да говорят“
Пуснаха под гаранция и петимата задържани при акцията в ДФЗ
Пуснаха под гаранция и петимата задържани при акцията в ДФЗ