НОВИНИ

НС обсъжда ратификацията на договорите за F-16 и актуализация на бюджета

Народното събрание обсъжда ратификацията на договорите със САЩ за самолетите F-16 и актуализация на бюджета. Депутатите удължиха работното си време до гласуване на четирите точки. Кабинетът предложи на депутатите да ратифицират договора за 8 самолета за 1 милиард 256 милиона долара. Повече - от прякото включване на Александър Марков в обедните ни новини

Александър Марков
от Александър Марков
12:03, 19.07.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Все още продължават дебатите. Народните представители удължиха работното си време до приемане или отхвърляне на ратификацията по договорите. Ратификация на предложената индустриална програма за сътрудничество между България и САЩ и до приемане на актуализацията на бюджета с необходимите средства.

От БСП, "Воля", "Атака" и НФСБ по-рано категорично заявиха, че няма да гласуват тази сделка по няколко причини. Според тях за тази сума могат да се купят много повече и по-добри самолети. Смятат също така, че средствата могат да се инвестират и в други сектори на системата за националната сигурност, каквито според тях са здравеопазването и образованието. И не на последно място, според тях, кабинетът е излязъл от предварителните рамки, които НС е гласувало.

От ГЕРБ, ДПС и ВМРО заявиха, че ще подкрепят сделката като първа стъпка към модернизация на българските ВВС.

;
Румен Гечев, БСП: Към момент Ф- 16, блок 70 е на чертожната дъска. Такъв самолет няма. Ама вижте, даже да кажем и с малко чувство за хумор. Като купуваме от американската страна, "за да спестим" бомбите, които се пускат от този многоцелеви изтребител са без лазерно насочване. Значи как ще се хвърлят тези бомби, този самолет, за да си хвърли бомбата сравнително точно, трябва да лети ниско и близо до целта. Ама, дами и господа, той противникът ще го пребоядиса тоя самолет докато лети бе.
Десислав Чуколов, "Атака": Този договор не трябва да бъде подписан. Българската държава ще даде над 3 млрд. долара всъщност за тези 8 американски изтребители.
Мустафа Карадайъ, ДПС: Изразявам категоричната позиция на парламентарната група на ДПС в подкрепа на предложения проект на закон.
Милен Михов, ВМРО: Ние от ВМРО ще подкрепим този договор и придобиването на този самолет.
Валери Симеонов, НФСБ: НФСБ ще гласува против тази сделка. Считаме, че цената е изключително висока.
Веселин Марешки, "Воля": Брутално висока цена. Когато ние подкрепихме, че може да се мърда спрямо първоначалната цена, която бяхме определили в НС, беше защото министрите ни убедиха, че в преговорите, за които има трябва такова решение, те ще преговарят намаляване на цената.
Джема Грозданова, ГЕРБ: В последните 30 години ние сме длъжници на българския войник, който не получи достатъчно техника, оборудване, модерен тип оръжие, за да докаже своя професионализъм. Дали да направим първата стъпка към една модерна и силна армия, която е достатъчно дееспособна, за да защитава държавата и гражданите си?
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна традиционният национален събор „Рожен 2019
Започна традиционният национален събор „Рожен 2019"
Жаклен Коен отново е назначен за директор на БЕХ
Жаклен Коен отново е назначен за директор на БЕХ