САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Свалят "любовни" катинари заради ремонт на мост в Полша

В полския град Вроцлав предстои реновация на известен мост. С какво е популярен и какво ще се случи след обновяването му - вижте във видеото.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:57, 19.07.2019
Чете се за: 00:55 мин.
Животът

Те са хиляди - малки, големи, с посвещения, с послания, с имена... И символизират любов! Това са катинарите на известния Тумски мост във Вроцлав. Мястото е популярно сред влюбените - по стара традиция и в знак на вечна обич, тук двойките закопчават чувствата си с катинар и изхвърлят ключа в река Одер. Предстои обаче реновиране на съоръжението и се налага катинарите да бъдат премахнати.

Ева Манзур, "Управление и поддръжка на пътищата": Катинарите, които са закачени тук, някои от преди 10 години, пречат сериозно на боядисването. Това е традиция, дошла във Вроцлав от Италия и съществува вече цяло десетилетие. Предполагаме, че теглото на катинарите, закачени по перилата, е около 5 тона.

Няма данни, че количеството им представлява заплаха за конструкцията, но боядисването твърдо налага отстраняването им. Част от местните жители не са доволни - сякаш се изтриват спомени, казва Дорота. Разказва, че тук случайно срещнала свой съученик, който се оказал влюбен в нея от години. Катинарът им все още не беше свален.

Дорота, жител на Вроцлав: За съжаление нещата не се получиха - бяхме заедно за малко, а след това се разделихме. Спомените обаче останаха и катинарът ни е тук.

В бъдеще обаче само изпитаната с годините любов ще има място на моста - след обновяването му ще трябва да минат 10 години, преди по него да се закача нещо.

Ева Манзур, "Управление и поддръжка на пътищата": Договорили сме 10-годишна антикорозионна гаранция с компанията, която ще боядисва моста. За това, след края на реновацията, закачането на катинари по стоманените части ще бъде забранено 10 години.

От местната дирекция "Управление и поддръжка на пътищата" обаче увериха, че свалените катинари ще се съхраняват в специално помещение и всички желаещи да си ги приберат ще имат тази възможност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Горанов: Тепърва ще установяваме какви са пропуските в НАП и кой е отговорен
Горанов: Тепърва ще установяваме какви са пропуските в НАП и кой е отговорен
Депутати: Борисов и Радев да присъстват на ратификацията на договорите за F-16
Депутати: Борисов и Радев да присъстват на ратификацията на договорите за F-16