НОВИНИ

Преобличане мощите на св. крал Стефан Милутин в "Св.Неделя"

На 30 октомври, деня, в който Църквата почита св. крал Стефан Милутин, столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” празнува своя втори храмов празник. Светите мощи на краля-светец вече 557 г. се намират в София. Днес те се покоят в столичната катедрала, поставени в дърворезбена рака в югоизточната част на храма. Мощите са нетленни и чудотворни, съобщиха от Светия Синод на БПЦ.

bnt avatar logo
от БНТ новини БГНЕС
18:51, 29.10.2017
7733
Чете се за: 02:45 мин.
У нас

В навечерието на празника - на 29 октомври, непосредствено след светата Литургия по традиция се отслужва специален чин, по време на който, в олтара на храма, върху светия Престол, се извършва преобличане на мощите на светия Крал в нови одежди. Парченца от ризата на светеца се раздава на богомолците за благословение.

По традиция днес в олтара на храма беше извършено преобличане на мощите на светеца. След това миряни и свещеници се включиха в литийно шествие, което се прави за първи път.

Шествието мина по централните софийски улици и след това отново върна мощите на светеца в църквата.

На самия празник, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, светата Литургия ще оглави Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, секретар на Св. Синод на БПЦ.

Стефан Милутин е сърбски крал, царувал през 14 век, а след смъртта му е канонизиран за светец.

По време на 42-годишното си управление свети крал Стефан Милутин изградил повече от 40 църкви. Построил църкви в “Хилендар”, Йерусалим, Цариград, София и Солун. Покрил своята държава с църкви и манастири, от които най-хубави били “Грачаница” (до Прищина) и Банскиян манастир “Св. Стефан”. Щедро подпомагал манастирите, та да бъдат те огнища на православна духовност и просвета. Крал Стефан Урош II Милутин починал на 30 октомври 1321 г. и Църквата скоро го канонизирала за светец.

През 1460 г. нетленното му тяло било пренесено в София и положено в старинния храм „Св. Пантелеймон” (на неговото място днес е Богословският факултет), където се съхранявало до 1842 година. За да опазят св. мощи от поругаване при навлизането в София на войските на Видинския паша Пазвантоглу, храмовото духовенство ги пренесло в Люлинския манастир „Св. Кирил и Методий” (над кв. "Горна баня"). През 1863 г. ковчегът с мощите е пренесен от там и положен в храм „Св. Неделя”, поради което дълго време храмът бил наричан от софиянци „Св. Крал”.

Освен наследник на византийски императори, според историческите източници крал Стефан Милутин е и пра-пра внук на българския цар Иван Владислав.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новакът Жирона повали шампиона Реал Мадрид в Каталуния
Новакът Жирона повали шампиона Реал Мадрид в Каталуния
Възобновиха протестите в Асеновград
Възобновиха протестите в Асеновград