НОВИНИ

F-18 влиза в конкурса за нов изтребител

Американският изтребител F -18 влиза в конкурса за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Преработеният проект за избора на оферта трябва да влезе в парламента до края на ноември, обясни военният министър Красимир Каракачанов. Пред финал е и проектът за нови 150 бойни машини за пехотата. За модернизацията на армията и ще успее ли министерството да запълни 5-е хиляди свободни места в армията, вижте от Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 09.11.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

F-18 е много добър самолет и трябва да бъде вкаран в конкурса, смята Красимир Каракачанов, цитирайки военни експерти.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Имаме 1,5 милиарда. Аз говоря, че в рамката, която ние имаме, защо да не изпратим едно писмо, да поискаме оферта и да започнем разговори? Да, всъщност четвърта. Колкото повече оферти, толкова по-добре.

Четирите нови двигателя за МиГ-29 съвсем скоро ще бъдат монтирани на самолетите, след като документните проблеми са почти изчистени. С близо 400-те милиона лева в бюджета за 2018 г. за нови самолети и кораби ще се финансира и проекта за 150 нови сухопътни машини, който е готов.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната. Не през актуализация, ти парите ги имаш гласувани, просто ги използваш и за двете неща едновременно, а не само за един от проектите.

700 000 лева ще даде министерството за попълване на доброволния резерв от 3000 души, който към момента е само на 20%, обяви още министърът.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната. Ако говорим за проценти, това няма да е справедливо, защото ако вдигнеш на един военослужещ, който взима 608 лева с 10%, той ще вземе 60 лева и 80 стотинки, а един друг ще вземе 200 лева. Затова търся вариант, при който да увеличим заплатата със сума, за да може да е по-справедливо.

За да спести още пари за армията, Министерството ще спре да охранява с жива сила някои от 1100-е си обекта с отпаднала необходимост, които сега гълтат 15 милиона лева годишно.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Защото какво да пазиш - един бетон и едни керемиди отпреди 40 години, които, айде да не употребявам етнически израз, но няма кой да открадне. И те няма да ги поискат.

Идеята е обектите да минат към охранителната фирма на министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкото правителство планира щедра коледна надбавка от 1000 евро
Гръцкото правителство планира щедра коледна надбавка от 1000 евро
В Югозападна България ще бъдат засадени хиляди фиданки
В Югозападна България ще бъдат засадени хиляди фиданки