НОВИНИ

Изцяло компютърен клас стартира за пилотите от базата в Долна Митрополия

Нов тренажорен комплекс ще подобри уменията на военните ни пилоти. Така за първи път у нас ще стартира изцяло компютърен клас във военновъздушната база в Долна Митрополия. Това ще позволи на пилотите да тренират в изключително екстремни условия.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:58, 08.10.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Новият тренажор на самолет "Пилатус" позволява изпълнението на всички елементи от висшия пилотаж. Демонстрация направи лично председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Константин Попов.

генерал Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в НС: Такъв тренажор дава много реална представа. Все едно си във въздуха. Усещанията са много близки. Когато имаш тренажор много по-малко ти се случват белите, които могат да ти се случат във въздуха.

Системата позволява курсантите да отработят всички процедури, както и ситуации на аварии. За първи път ще могат да се тренират и нощни полети.

Тихомир Игнатов: Този симулатор е връзката между дебелите книги и реалните условия в небето. Грешките при полетите с него обаче не са фатални.

Интерактивната система е направена така, че автоматично да следи за пропуски в обучението на пилота. Така курсантът се качва абсолютно подготвен в машината.

Досега авиаторите са изучавали устройствата на самолета единствено на земята, докато дойде моментът за първия полет.

подполковник Пламен Ковачев, заместник-командир по летателната подготовка: Нивото на симулация на този полетен тренажор е изключително голямо. Така че определени видове подготовки като например навигационните процедури и аварийните процедури този нальот на тренажора се приема едно към едно към нальота летян на истинския самолет.

Целият тренировъчен комплекс струва 4 милиона лева. Изчисленията показват, че интерактивната система ще намали с около 40 процента разходите за поддържане на подготовката на бъдещите военни асове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няколко отбора от Висшата Лига искали Венгер
Няколко отбора от Висшата Лига искали Венгер
Синдикатите с подписка за увеличаване на ставката за нощен труд
Синдикатите с подписка за увеличаване на ставката за нощен труд