НОВИНИ

Австралия призова за гаранции, че Полфрийман получава справедлив процес

Австралия ще продължи да оказва помощ на Полфрийман и ще подкрепя бързото му напускане на България, веднага след като бъде освободен. Това пише в своя позиция до "По света и у нас" австралийският външен министър Марис Пейн.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:22, 08.10.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В отговор на запитване от "По света и у нас", Марис Пейн призовава за гаранции, че Джок Полфрийман получава справедлив процес, в съответствие с българското законодателство.

;

Австралийският външен министър изразява загриженост, че осъденият за убийството на Андрей Монов е задържан в миграционен център, след като е освободен условно от затвора. Подчертава също, че ще бъде разтревожена, ако незаконови причини забавят освобождаването на австралийския гражданин.

В писмото си до "По света и у нас" австралийският външен министър заявява, че продължава да следи отблизо съдебния процес по случая с Джок Полфрийман.

;

Пред австралийския посланик в Атина Джон Филп българският правосъден министър Данаил Кирилов е подчертал, че вярва в независимостта на българския съд.

Посланик Филп е заявил, че австралийската страна е наясно, че в момента всичко с Джок Полфрийман се развива според българското законодателство.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Посланикът казва, че му е издаден паспорт, който е в посланика и ще му бъде предаден след като преминат всички съдопроизводствени действия.

Австралийският посланик се е срещнал и с главния прокурор. Сотир Цацаров е заявил, че липсват убедителни доказателства за поправянето на Джок Полфрийман. Подчертал е още, че австралиецът не е изплатил дори минимална част от обезщетението за убийството на Андрей Монов. Пред посланик Фелп Сотир Цацаров изрично е заявил, че няма политическо влияние в действията на държавното обвинение по казуса, а прокуратурата прилага правомощията си в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите.

Джок Полфрийман е настанен в дома за мигранти на дирекция "Миграция" в Бусманци, тъй като по закон на австралиеца е издадена заповед за експулсиране от страната. Процедурата може да бъде приключена когато му бъде вдигната забраната за напускане на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събрани са ​44 тома доказателства срещу Александър Манолев и Ана Димитрова
Събрани са ​44 тома доказателства срещу Александър Манолев и Ана Димитрова
Бивш легионер е арестуван за убийството на фелдшера в село Орешник
Бивш легионер е арестуван за убийството на фелдшера в село Орешник