НОВИНИ

Извеждат децата от скандалния дом "Хризантема"

10-те деца, възпитаници на скандално известния дом „Хризантема" в Габрово, ще бъдат спешно изведени оттам и настанени в подходящи за тях социални заведения.

извеждат децата скандалния дом хризантема
bnt avatar logo
от БНТ
22:45, 29.01.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Причина за тази крайна мярка е, че до момента 8 от 11-те служители на дома са уволнени и практически няма кой да се грижи за децата. Това заяви днес заместник социалният министър Росица Димитрова, която също влезе на проверка в центъра. Децата ще бъдат обратно върнати в дома едва, когато бъдат назначени и обучени достатъчно нови специалисти.

Според Димитрова мярката се налага, тъй като проверките до момента са установили, че работещите в дома нямат никаква квалификация, опит и възможности да се грижат за деца със специфични потребности.

Росица Димитрова - зам. министър на Труда и социалната политика: В резюме ми изпратиха основните неща. За съжаление едното от отразеното в доклада на ДАСТ, поне впечатленията на проверяващите са, че не се оценява акта на констатираното насилие, защото насилието в булчинството от случаите спрямо децата в този център е психическо насилие.
Таня Христова - кмет община Габрово: В тази ситуация невинен няма. Всички сме допуснали грешки. Важното е тези грешки в момента да се превърнат в решения, които никога няма да позволяват подобни неща да се пропускат.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото правителство на Румъния положи клетва
Новото правителство на Румъния положи клетва
Изследване: Наводненията в Европа ще се увеличат
Изследване: Наводненията в Европа ще се увеличат