Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

​Извънредна среща в Министерския съвет за цените на тока

Синдикати и работодатели се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят темата. Вижте повече информация от прякото включване на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:19, 22.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Преди броени минути приключи срещата, на която освен представители на работодателските организации и синдикатите присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. Повод за срещата е ново повишавате на цените на тока за бизнеса от началото на април.

Въпреки че в момента цените са се укротили на държавната борса, това все още е проблем. От бизнеса са сигнализирали, че след като от 1 юни отпадна таксата за износ на електроенергия, цената на тока може да се повиши с 10 лв за бизнеса, а на практика това означава, че ще се повишат цените на стоките и услугите.

Пред БНТ говори и председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов, който обясни, че действително проблемът съществува, но ще бъдат направени всички възможни мерки, за да не се стигне до там.

От НС в момента разглеждат за второ четене Законопроект за промяна на Закона за енергетиката, като ще извадят на свободния пазар и малките възобновяеми енергийни източници, така че да има повече ток и да не се стигне до увеличение.

От бизнеса са настояли също така, след като отпада таксата за износ да отпадне и таксата за внос, за да може и българските компании да купуват по-евтина електроенергия.

От синдикатите уведомиха, че основното нещо, заради което днес са присъствали, е тежкото състояние на ТЕЦ "Марица 2". Дружеството е заплашено от фалит. Получили са уверение, че до Великден ЕК ще успее да вземе решение и по този казус. Като България се надява Брюксел да се съгласи да бъде подпомогната централата чрез увеличение на нейния капитал.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Дебатът за военен преврат е нелеп и излишен
Румен Радев: Дебатът за "военен преврат" е нелеп и излишен
Делото за убийството на Виктория Маринова ще се гледа по съкратената процедура
Делото за убийството на Виктория Маринова ще се гледа по съкратената процедура