НОВИНИ

Кабинетът отпусна 10 млн. лева за Хитрино

Кабинетът отпусна 10 милиона лева за подпомагане на хората в Хитрино. 5 млн от тях ще бъдат преведени по сметките на общината, а останалите 5 ще бъдат дадени на социалното министерство за пострадалите семейства. ЕК ще пренасочи средства по оперативните програми за възстановяване на щетите по инфраструктурата. Това обяви Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на кабинета в оставка.

bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 12.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

До петък община Хитрино ще подготви програма за нуждите на всяко едно домакинство като експерти на социалното министерство ще подпомогнат общината да стане по-бързо това.Това съобщиха след извънредното правителствено заседание вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, финансовият министър в оставка Владислав Горанов и социалният министър в оставка Зорница Русинова.

Надеждите са в следващите една-две години да се възстанови напълно животът в пострадалата община. Подготовка тече за настаняване на хората, които за изгубили жилищата си, във временни домове.

26 са напълно унищожените жилища, които трябва изцяло на ново да бъдат построени.

Европейският фонд солидарност не може да бъде ползван в случа, но ще бъдат пренасочени средства по други оперативни програми и тази за развитие на селските райони и програмата "Транспорт и транспортна инфраструктура", което ще бъде одобрено по най-бързия начин от Европейската комисия.

По предварителни оценки 1, 5 млн. лева ще струва възстановяването на железопътната инфраструктура, която е унищожена.


;
Бойко Борисов, министър-председател в оставка
"На две места по 5 милиона лева, общо 10 милиона. 5 милиона още днес ще бъдат заверени по сметката на Хитрино, за да може кметът с общинския съвет да имат възможност с първата възможност, която се отдаде вече за безопасност да отпочнат действията по разчистване и всичко останало. Другите 5 милиона отиват в социалното министерство, защото кметът по закон много от дейностите, които трябва да направи няма право да ги направи. Затова през фонда и социалното министерство веднага тези 5 милиона ще се разпоредят за лекарства, памперси и всичко необходимо, до изграждане на разрушените им домове".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима от загиналите в Хитрино са от Железопътна инфраструктура
Трима от загиналите в Хитрино са от Железопътна инфраструктура
От нашите пратеници: Преднина за ВМРО-ДПМНЕ на изборите в Македония
От нашите пратеници: Преднина за ВМРО-ДПМНЕ на изборите в Македония