НОВИНИ

Публикуват онлайн свидетелствата за граждански бракове

До края на годината дванайсет от основните удостоверения ще станат само електронни и ще се получават от държавните и частни институции служебно. Това предвиждат промени в 49 закона, които Министерският съвет одобри днес.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:53, 23.08.2017
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
публикуват онлайн свидетелствата граждански бракове

Сред удостоверенията е и това за сключен граждански брак. То ще бъде електронно само за хората, които са родени след 1984 г. и са се омъжили след 2000 година. Останалите ще трябва да изчакат да се дигитализират архивите на общините.

Отпада и удостоверението за вписване в регистъра БУЛСТАТ, както и актуалното състояние от Търговския регистър. На втори етап предстои облекчаването на още 605 административни процедури.

Росен Желязков, председател на Държавна агенция "Електронно управление": Срокът за изпълнение на тези мерки е 31 декември тази година. Тези хартиени удостоверителни режима имат въздействие на над 1 милион транзакции годишно, тоест това не са 12 просто административни услуги, а са 12 административни услуги, които имат въздействие в множество услуги и това е само началото през следващите няколко месеца предстои следващ етап.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застрашаващо безхаберие
Застрашаващо безхаберие
Белград и Скопие с първи стъпки към сдобряване
Белград и Скопие с първи стъпки към сдобряване