Първият по рода си карвинг фестивал се проведе в града на хумора и сатирата Габрово. Във феста участваха над 20 от най-добрите карвинг майстори от страната и чужбина. В продължение на часове кулинарите демонстрираха как се аранжират плодове и зеленчуци и как от тях се получават най-различни форми и скулптури.
Карвингът или начинът да превърнеш плодове и зеленчуци в произведение на изкуството датира повече от 700 години. Зародил се в Тайланд, той бързо добива популярност и днес е разпространен по цял свят. За първи път у нас изкуството събра на едно място най-добрите сред най-добрите карвинг майстори от няколко държави на Балканите.
Така след няколко часа дини, пъпеши, ананаси, тиквички и патладжани се превърнаха в красиви цветя, анимационни герои и най-различни хумористични скулптури.
Освен специални ножчета за гравиране на плодове и зеленчуци карвинг майстори споделят, че тайната се крие преди всичко във въображението, таланта и прецизността.
В края на фестивала компетентно жури оцени както най-красивите и креативни изпълнения, така и най-смешните карвинг скулптури.