НОВИНИ

Как с превенция и здравословно хранене да избягаме от грипа?

Какви мерки трябва да предприемем по време и преди епидемия. В студиото на "Денят започват" темата коментират Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и диетологът проф.Донка Байкова.

bnt avatar logo
от БНТ
07:39, 15.01.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Проф.Донка Байкова, диетолог: Трябва да разграничим хранителния фактор в две основни категории- за превенция и терапия. В първия случай би трябвало да поддържаме една добра имунна защита на организма. При грипните състояние хранителният фактор не са водещи, но имат първостепенно значение в превенция. Можем да прибегнем към натурални източници на биоактивни вещества. Добре е да консумираме пълноценни белтъчни източници, а да поддържаме добро балансирано хранене - яйца,риба,леки птичи мес и техните кулинарни изделия - пилешка супа. Добре е да има много зеленчуци и плодове, защото са богати на витамини и минерали. Няма нищо по-добро о тиква,ябълка и цитрусите. Пълнозърнести храни - булгур, пълнозърнест ориз, царевични продукти, киноа,просо и много и различни семена. Задължително се препоръчват ядки.

При разболяване минаваме към леко хранене. Много плодове и зеленчуци. Поне 2-4 кивита на ден, големи количества лимонов или портокалов сок и пилешка супа. Препоръчват се поне 1,5-2 л. употреба на билкови чайове - бъз,лайка,мента, джинджифил и листа от плодове на къпина и малина.

Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Задължително е да потърсим личния си лекар при съмнения за грип. Без някой да Ви в прегледал, не може да назначи терапия по телефона. Не е сериозно. Би могло да се започне противовирусна терапия,ако симптомите са много ясно изявени. Започнете някои от множеството медикаменти, които са на пазара. Знаем, че идва грипа и в София сме предемидепична обстановка. Може да ползвате и нещо, което ще повиши имунната защита. Маската трябва да се сменя на час,час и половина, защото губи ефект. Важно е да се повиши личната хигиена. Трябва да се мият често ръцете със сапун и да се проветрява често.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров тръгна с безапелационна победа в Мелбърн
Григор Димитров тръгна с безапелационна победа в Мелбърн
Глутница кучета убива селскостопански животни в с.Масларево
Глутница кучета убива селскостопански животни в с.Масларево