НОВИНИ

Как се измерва замърсяване на въздуха в София и защо има разминаване в данните?

Опасност от замърсяване на въздуха в София. Според системата AirSofia в някои части на града късно снощи замърсяването е било 6 пъти над нормата. От Столичната община обаче заявиха, че нивата на фините прахови частици във въздуха не са надвишили допустимите стойности, но има данни за очаквано превишаване на нормите.Кой и как мери замърсяването на въздуха и защо данните се разминават? Отговорите потърси Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:05, 16.11.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Данните в платформата AirSofia Info от миналата вечер и от днес сутринта показаха над 300 микрограма на кубичен метър фини прахови частици в някои от районите на столицата. Платформата има станции в различни части на града и всеки в реално време може да види има ли замърсяване в точката, в която се намира.

Стефан Димитров, AirSofia Info: Лично гледах картата, беше запрашена, излязоха резултатите и на официалната карта погледнах тази сутрин, наистина е имало завишение.
Йоана Христова, заместник-кмет на София: През изминалото денонощие не са регистрирани превишения на средноденонощните стойности за фини прахови частици.

Къде е истината? AirSofia Info прави моментна снимка на запрашаването с 400 станции, които струват по около 80 лева и излъчват данните на живо. Общината използва данните на Агенцията по околна среда от пет уреда на стойност 800 000 лева и дава усреднените стойности в рамките на 24 часа.

От Националният институт по метеорология казаха, че устройствата на AirSofia Info не мерят вярно, дават отклонения, а вярното изчисление е за 24 часа. От организацията пък попитаха - пиковите замърсявания или усреднените стойности показват по-добре вредата за хората.

Стефан Димитров, AirSofia Info: Дали гледате приемането на токсини веднъж на голямо количество или гледате средно на денонощие какви токсини сте приели? Нашите станции са полезни, както кантарът ви в банята, вие когато отивате да се претеглите го правите всеки ден, а не отделяте веднъж в годината да се претеглите в Института по метрология.
Йоана Христова, заместник-кмет на София: Почасовите норми се сумират, след което се разделят на 24 часа. Предвиденото за днес прогнозно, потенциално замърсяване е леко над нормите в най-малкия диапазон, надяваме се в рамките на деня до 24 часа през нощта съвместно с гражданите, които се вслушват в нашите призиви и проверките ще доведат до това да сме около нормата.

Министърът на екологията Нено Димов каза днес, че има предвидени над 700 млн. лева европейски пари за решаване на проблема.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Основният замърсител е битовото отопление, на второ място транспортът, и едва на трето с много малък процент - промишлено замърсяване. Фокусът трябва да е насочен към тези два - битово отопление и транспорт като цяло.

Осигурени са и 500 млн. лева за електрифициране на градския транспорт в България, каза още министърът. Електротранспортът ще реши проблемите както с фините прахови частици, така и с азотните окиси от автобусите с газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избран е изпълнител за строежа на АМ Струма край Кресна
Избран е изпълнител за строежа на АМ "Струма" край Кресна
Предложението първият ден от болничните да не се плаща подлежи на обсъждане
Предложението първият ден от болничните да не се плаща подлежи на обсъждане