НОВИНИ

Как се подговят за зимата ветроходните яхти?

На яхтеното пристанище на Клуб "Кап. Георги Георгиев - Порт Варна" започна традиционното зазимяване на ветроходните яхти след края на сезона. Участие взеха и начинаещи ветроходци, които вече са научили най-важните правила в красивия морски спорт. Как плавателните съдове се подготвят за зимата - вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
18:35, 06.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
След края на ветроходния сезон и с понижаването на температурите, идва моментът, в който яхтата трябва да бъде подготвена за зимата. Първата стъпка е плавателният съд да бъде докаран до кея, на който ще се извърши зазимяването.
Антон Ачев, шкипер на ветроходна яхта "Алгол": После освобождаваме всички въжета, които държат мачтата изправена. Закачаме мачтата за телфера, за този кран, който е отзад. След това изваждаме първо мачтата, слагаме я долу на някакви стойки и след това вадим лодката.

Ветроходната лодка „Алгол" е 30-годишна. През лятото на борда ѝ се обучаваха начинаещи ветроходци. Курсът преминаха около 60 души. Един от тях е Мирослав Марков, който решил да се занимава с този спорт заради привързаността си към морето.

Мирослав Марков: Научих, че съществува един нов вид спорт за мен, който може да бъде изключително забавен и полезен.

Радослав Керемедчиев се запалил по морския спорт, след като изкарал курс за съдии по ветроходство. Споделя, че благодарение на ветроходците от яхтклуба, всеки може да се докосне вятъра и вълните.

Радослав Керемедчиев: Излизахме във всякакъв вид време - в спокойно и в малко по-бурно и бяхме изправени пред най-различни интересни ситуации, като се има предвид, че хората, които бяха на курса, са хора, които нямат почти никакъв опит.

Опитните ветроходци твърдят, че няма ограничение на възрастта, за да се практикува този спорт. Единствено са нужни ентусиазъм и желание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
330 000 са демотивираните българи
330 000 са демотивираните българи
Подкрепа, а не изолация за младежите с умствени увреждания
Подкрепа, а не изолация за младежите с умствени увреждания