НОВИНИ

Цената на яйцата скочи с близо 12% само за седмица

Икономически фактори или спекулативни процеси изстреляха нагоре цената на яйцата? Само за седмица цената им скочи с близо 12%, а за месец увеличението е над 50 на сто. Така по-едрите достигат до цена над 40 стотинки за брой. Според производителите причината за рязкото поскъпване на яйцата е натрупване на неблагоприятни фактори и увеличеното търсене.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:20, 06.11.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Три са основните причини за рязкото поскъпване на яйцата у нас, според птицевъдите. Първо, през есента кокошките се сменят с нови и те все още не са проносили, второ скандалът с наличието на фипронил в яйцата и трето изкуствено увеличение на цените от търговците. Най-вече в по-големите градове.

Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите: Голяма част от тази голяма разлика в цената се изгражда от самите търговци. Ако тръгнете и разгледате цената по малките магазини и в малките градове, ще видите, че там цената почти не се е вдигнала.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища само за година цената на яйцата у нас се е увеличила с 70% при това на едро. През ноември 2016 г. на едро едно яйце е струвало 17 стотинки. Според производителите новата по-висока цена, макар и добра за тях, не е реална.

Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите: Надута е разбира се, в това спор не може и да има, тъй като себестойността, ние работим цяла година на ръба на себестойността, а себестойността е някъде около 15 стотинки без опаковка и без ДДС. Нормалната цена е някъде около 30 стотинки на пазара, за мене това е нормалната цена, а над 30 стотинки вече е някаква деформация на пазара.

В Благоевград и региона яйцата са поскъпнали с около 30% през последните две седмици. В търговската мрежа те се продават средно за около 30 стотинки. Най-едрите яйца обаче достигат цена до 40 стотинки за брой. Хората в града казват, че това е рекордно увеличение на цената им през последните години.

;

Потърсихме коментар за новите цени на яйцата от една от най-големите търговски вериги, но те отказаха.

В момента в България работят над 200 птицеферми, а българинът консумира средно по 200 яйца на година. Вносът е минимален и основно от Полша.

Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите: Полските яйца и полското птиче месо до голяма степен степен контролира цените в България, защото ако ги няма, цените ще бъдат много по-високи.

Според Съюза на птицевъдите в момента е достигнат пика на цените.

Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите: Предполагам, че някъде около Нова година и Коледа въобще пазарът ще се промени коренно и ще намалее търсенето на яйца, което значи, че и цената ще започне да пада.

Ново увеличение обаче след това се задава преди Великден, прогнозират експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предприятие в Пловдив обучава в шев и кройка жени с нисък социален статус
Предприятие в Пловдив обучава в шев и кройка жени с нисък социален статус
Чии имена са замесени в разследването за офшорни компании Парадайз пейпърс?
Чии имена са замесени в разследването за офшорни компании "Парадайз пейпърс"?