НОВИНИ

Как се разпределят парите на държавата - ГЕРБ и БСП в спор за Бюджет 2019

Кои са най-силните активи в бюджета на страната за 2019 г. и къде според опозицията са слабостите в основната финансова рамка - гости по темата в "Още от деня" бяха Александър Иванов от ГЕРБ и Жельо Бойчев от БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 30.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Имаме един стабилен бюджет, рекорден по отношение на приходите. Дефицитът е 0,5%, дългът намалява, обясни Иванов. На противоположното мнение обаче беше Бойчев, според когото последното определение за Бюджет 2019 е стабилен.

Жельо Бойчев, БСП: Това е поредният бюджет който не използва потенциала на България за икономически растеж.

Социалистът обясни, че левицата предлага алтернативен бюджет, насочен основно към българските семейства, към майки с деца и повишаването на детските надбавки.

Жельо Бойчев, БСП: Искаме да направим първата крачка към семейно подоходно облагане, искаме справедлива данъчна система. 50 лв на дете в семейство - това е нашето предложение и то е неутрално към бюджетните приходи.

Представителят на управляващата партия категорично отрече предложенията на социалиста и изтъкна аргументи за изготвената от правителството финансова рамка за догодина.

Александър Иванов, ГЕРБ: Залагаме на един реалистичен бюджет, изграден върху основите на положителното икономическо развитие. Най-основната функция, която можем да предложим въз основа на повишението на приходите, е повишаване на минималната работна заплата.

По хоризонталните политика има доста заложени реформи - например да се увеличи максималният осигурителен доход на 3000 лв, допълни още Иванов.

Вижте цялата дискусия за Бюджет 2019 във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Марков: Ще запомним Меркел с миграцията на ножа
Георги Марков: Ще запомним Меркел с "миграцията на ножа"
Турнир по  въздушна тунелна акробатика събра състезатели от цял свят
Турнир по въздушна тунелна акробатика събра състезатели от цял свят