НОВИНИ

Министерски съвет прие Бюджет 2019 на извънредно заседание

Правителството прие проектите на държавния бюджет, на общественото осигуряване и на здравната каса за 2019 г. на извънредно заседание. Премиерът Бойко Борисов определи планираната фискална политика като много амбициозна, предвиждаща повече пари за приоритетите на правителството - растеж на доходите, отбрана, социална политика и образование. Новият бюджет предвижда и освобождаването на пенсионерите, работещи в държавната администрация. Цветелина Катанска по темата.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:02, 28.10.2018
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Правителството планира да надмине своята управленска програма и още през следващата година Брутният вътрешен продукт на страната да надхвърли 116 млрд. лева, а до 2021 г. да достигне 133 млрд.

Бойко Борисов, премиер на България: Аз мисля, че това е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. Безработицата е под 5% - 4,8 и вие прекрасно знаете, че има липса на работници, а не желаещи. За външния дълг, който в началото на това управление се говореше, че искаме да задължим следващите поколения, а то е точно обратното, рекордно нисък - той е третият най-нисък в Европейския съюз.

Според заложената фискална рамка дългът на държавата трябва да падне до 17,7% през 2021 г.

Бойко Борисов, премиер на България: 5 млрд. повече са приходите в бюджета и си позволяваме в новия бюджет да предложим ръст навсякъде.

Премиерът отново потвърди плановете на правителството да бъдат увеличени с 10% заплатите в публичния сектор, включително - правосъдната система и МВР, а учителските заплати да се увеличат с 20 на сто. Помощите за отопление да скочат с 50%, а за общините да се осигурят допълнително половин милиард лева, като приоритетно повече пари ще бъдат насочени към Северна България.

За отбрана планираните разходи пък надминават 1,8 млрд. лв, въпреки че не предвиждат пари за нови самолети.

Бойко Борисов, премиер на България: Истински се надявам да се сложи най-накрая ред и във ВВС, защото при този огромен брой хеликоптери, самолети транспортни, които сме накупували през годините на последното учение "Тракийски меч" се наложи да ползваме американските хеликоптери. Държавата никога не е била в по-добра кондиция отколкото е сега, така че на тези, които са срещу сегашното управление на практика са и срещу устойчивото развитие на икономиката и обществото в България.
;

Финансовият министър Владислав Горанов определи бюджета като устойчив и гарантиращ свобода за бизнеса.

Владислав Горанов, министър на финансите: Могат различни квалификации да се дадат за него, за мен той е бюджета, който изпълнява различните функции и гарантира ненамеса в по-голяма степен в икономиката чрез запазване на данъчната политика и изпълнение на ангажиментите ни, такива каквито сме ги поели от първия ден на това правителство от май на 2017 г.

В новия бюджет е заложено да бъдат освободени всички работещи пенсионери от държавната администрация или близо 1700 души.

Владислав Горанов, министър на финансите: Логиката е житейски проста - има достатъчно млади хора, които трябва да минат през държавната администрация и да полагат труд в нея. Докато хората, които са придобили вече право на пенсия, ако преценят, че искат да продължават да полагат труд, биха могли да го направят в реалния сектор.

Новият бюджет на общественото осигуряване предвижда повишаване на минималната заплата от януари на 560 лева и максималния осигурителен доход до 3000 лева.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: 955 млн. лв са планираните повече осигурителни вноски като приходи спрямо планираните в тазгодишния бюджет, които осигуряват покриване на по-високите разходи на бюджета за следващата година без да увеличават дефицита, напротив намалява дефицита, който се покрива с държавния бюджет.

Бюджетът на Здравната каса, който също беше одобрен днес предвижда рекордни разходи от над 5 млрд. лева.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Наблягаме върху ефективността и качеството на лечебната дейност и проследяването на резултатите от тази дейност. Следващата година ще създаде една много по-сериозна ефективност и устойчивост във функционирането на здравната система.

Утре приетите от правителството проектобюджети ще бъдат внесени в Народното събрание за начало на бюджетната процедура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За седма поредна вечер майки на деца с увреждания излязоха на протест
За седма поредна вечер майки на деца с увреждания излязоха на протест
Двама бивши външни министри в битка за президентския пост в Грузия
Двама бивши външни министри в битка за президентския пост в Грузия