Как се търгува със злато, за какво да внимават инвеститорите

Крум Атанасов е дилър на злато със сериозна клиентела. Напоследък, както е характерно за периодите на несигурност, той отчита нарастване на броя на клиентите. Те са повлияни от световните политически конфликти, спадащите лихви на банката, сигналите за настъпваща рецесия.

от БНТ
21:16, 20.11.2019
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Към ценния метал все по-често посягат млади с хора с добри доходи от сферата на информационните технологии и други печеливши индустрии.

Златото е дългосрочна инвестиция.

Инвеститорите основно са три основни типа с различно поведение - някои не харесват златото, тъй като предпочитат сериозния риск; други имат балансирано поведение; трети инвестират основно в злато, тъй като предпочитат сигурността. Много често златото е елемент от портфейл и се използва да компенсира риска в другите инструменти. Така в случай на рецесия поскъпналото злато балансира загубите от обезценените акции. При остри кризи златото не само запазва стойността си, а често дори поскъпва в резултат на повишеното търсене. Затова инвестиционното злато означава сигурност

Долар, биткойн, злато - след 10 години само златото е сигурно, че ще го има и няма да е обезценено.

Инвестиционното злато има ясна борсова стойност и цената при покупка или продажба цената се движи около нея с отклонения до 10%. Това е разликата със златните бижута, дилърите ги изкупуват само по грамаж, което е значително под стойността им и след това се претопяват.

За да си спестите излишни неприятности, купувайте само от дилъри, те познават пазара и няма да ви измамят, съветва Атанасов. Когато купувате, проверете задължително за наличието на необходимата маркировка.

Крум Атанасов - дилър на инвестиционно злато обяснява кои са лицензираните продукти.

Крум Атанасов: Важен съвет за инвеститорите е при придобиване на злато да следват принципа за делимост - ако се наложи да продадете част притежанието си за лични нужди, да не сте притиснат да се разделяте накуп с цялото количество злато, което имате. В този смисъл е по-добре да придобиете 10 кюлчета от 100 грама, а не едно от един килограм. Разбира се, трябва да пресметнете и че при по-дребни разфасовки грам злато струва повече.

Например, ако разполагате с 9 хиляди лева, помислете дали да купите това кюлче или да инвестирате в по-дребни златни вложения.

Нагласите и очакванията на инвеститорите са различни. Атанасов съветва, ако решите да вложите пари в злато първо да пробвате с малки суми, за да видите как се случва търговията, преди да се хвърлите в по-големи сделки. Въпреки, че златото е символ на лукс и разточителство на пазара се предлагат различни продукти - дребните инвеститори например, могат да влагат при възможност парите си в монети на по-малка стойност, да кажем 300 лева. За среден се счита инвеститор, който е готов да отдели между 20 и 50 хиляди лева, а има, разбира се, и богати хора, които влагат милиони. Ето и един примерен съвет за различните по размер инвеститори


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Може ли гражданите да бъдат енергийно независими?
Може ли гражданите да бъдат енергийно независими?
Родители се срещнаха с лицата на кампанията на УНИЦЕФ  С очи за всички
Родители се срещнаха с лицата на кампанията на УНИЦЕФ "С очи за всички"