НОВИНИ

Как ще се проведе изборът за ректор на Софийския университет?

Следващата сряда Софийският университет "Св. Климент Охридски" избира ректор. Кандидатурата е една - на досегашния ректор проф. Анастас Герджиков. Стана ясно обаче, че има вероятност заседанието на Общото събрание, което ще избира ректора, да бъде закрито включително и за журналисти. Ако това се случи, ще е прецедент в историята на Университета след началото на демокрацията. Защо Общото събрание реши да няма достъп до неговите заседания и какво каза проф. Анастас Герджиков специално за "По света и у нас", вижте.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:39, 14.11.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Проф. Анастас Герджиков обясни, че до 2017 г. на заседанията на Общото събрание освен членовете на академичната общност, са можели да присъстват и журналисти, и практически всички граждани на България. Това не съществувало в никоя институция. Затова правилникът е променен и сега на събранията могат да са само хора от академичната общност. Какво се оказало обаче - през 2018 г. журналисти се опитали да отразят заседание и новият текст им забранил.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски": Малко по-късно аз предложих по принцип да изменим правилника, за да може винаги журналистите да присъстват. Това също беше отхвърлено.

Идната сряда обаче заседанието на Общото събрание е всъщност отчет на ректора за четиригодишното му управление и избор на нов ректор, като за поста единствен кандидат е проф. Герджиков. Ако медиите не бъдат допуснати да отразят събитието, въпросите, които ще се поставят ще бъдат много. Ректорът казва, че отново ще предложи присъствие на журналисти и промяна в правилника, но дали ще се отвори заседанието, ще каже Общото събрание. В него са включени 400 души и не се знае какво ще е решението му.

Проф. Анастас Герджиков: Аз въпреки това ще настоявам да пуснем журналисти, първо, за да бъдем по-открити, както винаги съм искал и второ, защото мисля, че този път има с какво да се похвалим. Това беше един успешен мандат.

На другия въпрос - защо за първи през последните десетилетия Университетът има само един кандидат за ректор, проф. Герджиков казва, че кандидатите са били много преди осем години, когато СУ е бил в криза. Сега ситуацията била спокойна.

Проф. Анастас Герджиков: Което означава според мен, че кандидатите за поста не се кандидатират, за да имат пост, а за да помогнат на Софийския университет. Когато имаше нужда, всички искаха.

Ако все пак журналистите останат отвън и не присъстват на доклада, дебатите и гласуването, проф. Геджиков обещава подробна пресконференция след избора си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск и Мария Габриел с призив за защита на децата в дигиталния свят
Папа Франциск и Мария Габриел с призив за защита на децата в дигиталния свят
Разследване за руска връзка за самолета в Украйна
Разследване за руска връзка за самолета в Украйна