НОВИНИ

Как ще се защити българското розово масло?

От следващата седмица започва работата по нов закон за розите. Целта е да се регулират взаимоотношенията - производител-дестилерии и да се защити българското розово масло. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите - Румен Порожанов на фермерския пазар, посветен на Деня на "Натура 2000".

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:35, 23.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В новия закон ще бъде заложено, че българското розово масло може да се произвежда само от цвят от роза дамасцена.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Моята идея е със закона да ограничим най-малкото изписването на това, че ако някой прави розово масло да си го кръщава някакъв друг продукт, но не и розово масло, произведено в България, което да бъде изискването с българския розов цвят от определен сорт.

Според розопроизводителите една ясна регулация в сектора ще защити този български символ - розовото масло и ще запази качеството и имиджа му.

Веселина Ралчева, розопроизводител: Най-важното е да задържим това, което сме направили до сега в годините, а то допреди няколко години беше - безусловно българското масло беше еталон за качество и марка в света, а през последните години се появиха съмнения за смесване на наши масла с други масла.

Очаква се следващата година да не е по-лесна от тази за производството на рози и добивът да е още по-голям, каза още земеделският министър, като подобни проблеми има и при лавандулата. От министерството поеха и ангажимент в началото на следващият месец да бъдат платени между 60 и 70 млн. лева на биопроизводителите, а до юли да бъде готов и регистърът с информацията за всеки един от над 8-те хиляди биопроизводители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздаваха безплатно български книги пред Националната библиотека
Раздаваха безплатно български книги пред Националната библиотека
Жители на Забърдо сами запълват дупките по пътя за Чудните мостове
Жители на Забърдо сами запълват дупките по пътя за "Чудните мостове"