НОВИНИ

Скулпторът проф. Кирил Мескин с юбилейна изложба

Специално за 24 май галерия "Арте" представя един от най-значимите съвременни скулптори на България - проф. Кирил Мескин, който днес навършва 75 години. Изложбата е разположена в две пространства - както в интериора на галерията, така и в открита среда, където са подредени едроформатни творби.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
21:55, 23.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Наричат Кирил Мескин виртуозен майстор на камъка. Приятелите дори са кръстили топлия камък в охра, който той постига в скулптурите си "кирчов камък", защото само той го прави.

проф. Кирил Мескин, скулптор: Той си го носи, камъкът си носи топлината. Някои казват, че камъкът е студен - нищо подобно, ако се превърне в едни такива произведения, мисля че стопля душата.

Кирил Мескин казва, че винаги се стреми да следва космическия принцип на равновесие в композициите си. Специалистите ги сравняват със своеобразни каменни икони.

проф. Кирил Мескин, скулптор: За да се получат тези неща - може би то отвътре идва, може би човек гледа ту с третото око - или със сърцето най-добре се вижда - и се получават едни работи. Аз се опитвам да го направя едно равновесие, защото в природата всичко е равновесие. Ако е дисбаланс или пък деструктивно, пада всичко, това е, аз това съм го установил от практиката.
Добре, да живее хармонията, така ли?
Да живее хармонията, да.

Изложбата ще бъде отворена до 8 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трите мечета, спасени край язовир Доспат, вече са в Гърция
Трите мечета, спасени край язовир Доспат, вече са в Гърция
Юлия Скрипал: Покушението обърна живота ми с главата надолу
Юлия Скрипал: Покушението обърна живота ми с главата надолу