Как стопаните могат да получат обезщетенията си заради африканската чума?

При какви условия стопаните могат да получат обезщетения заради африканската чума? Вече се знае, е те са в размер на 300 лева и са за дезинфекция на местата за отглеждане на животните. Вижте повече в разговора в Сутрешен блок с Александра Митева, началник отдел "Хуманно отношение на животните" в БАБХ.

от БНТ
09:39, 23.08.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Александра Митева: Тези 300 лв. се полагат на абсолютно всички собственици, които са приложили спешната мярка "доброволно клане" в стопанства с до 5 прасета за угояване в санитарните зони и в зоните с висок риск, които са определени от областните епизоотични комисии. В рамките на областните епизоотични комисии бяха определени тези санитарни зони и всички стопани, които са приложили мярката "доброволно клане" и са извършили почистване и дезинфекция, ще получат съответните 300 лв.

А тези които са с регистрирани животни, добави Митева, и са извършили хуманно умъртвяване на животни, застрашени от африканска чума, ще бъдат обезщетени и за убитите животни.

До 26 август ще бъдат изготвени списъците с лицата, които подлежат на тази помощ, като областните органи на БАБХ ще установят дали наистина са спазени всички изисквания от стопаните по места. Изплащането на обезщетението ще започне след 1 септември.

Собствениците трябва да подадат заявления по образец до кметствата. В тези заявления те трябва да декларират, че няма да отглеждат свине в рамките на минимум 12 месеца, тъй като отглеждането на домашната свиня без мерки за биосигурност е основен вектор за разпространение на заболяването, уточни Митева.

Съгласно законодателството, по думите ѝ, под формулировката "заден двор" се разбира стопанства с до 5 прасета за угояване, а свиня майка не може да бъде отглеждана в такъв тип стопанства, изясни още Митева.

Как приемат административните изисквания хората, които очакват компенсации за умъртвените си животни, и какви въпроси още ги вълнуват - вижте във видеото от Русе.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Украински турист е пострадал в района на Мальовица
Украински турист е пострадал в района на Мальовица
Столичната община няма да плаща за демонтажа на старите ограничители по Графа
Столичната община няма да плаща за демонтажа на старите ограничители по "Графа"