НОВИНИ

Какъв е профилът на българския длъжник?

С 15 на сто е намалял размерът на необслужваните задължения у нас през 2017 г. в сравнение с предходната година. Това показват данните на Асоциацията на колекторските агенции. Тъй като средната работна заплата в страната расте, за домакинствата става по-лесно да обслужват кредитите си. От Асоциацията описват и профила на длъжника - млад мъж под 30 години, добре образован и работещ на трудов договор.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:30, 29.03.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Средният дълг у нас спада до 775 лева през 2017 г. срещу 912 лева за предходната година. В същото време обаче броят на възложените за събиране случаи почти се удвоява, казват от Асоциацията на колекторските агенции - от 1 милион и 800 хиляди на 2 млн. и 600 хиляди случая.

Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България: Тук няма нищо тревожно. В тази бройка влизат и домакинства със задължения от два, от пет дена, от 30 дена, т.е. невинни просрочия, които много бързо успяват да разрешат.

Хората вече пропускат вноски по-скоро от невнимание, а не от застрашена финансова сигурност, твърдят от Асоциацията.

Защото средният дълг намалява успоредно с увеличаването на доходите на хората и така "бремето" е по-поносимо за домакинствата. Средната заплата достига 1095 лева, което е доста над размера на средния дълг.

И през 2017 г. българинът задлъжнява първо към банките. "Бързите кредити" най-вече за луксозни стоки са на второ място, следват кредитите за телекомуникационни продукти и лизингите за автомобили.

Какъв е профилът на длъжника?

Зорница Димитрова, Асоциация на колекторските агенции в България: Млад мъж до 30-годишна възраст, обикновено той е вече на трудов договор, обикновено това е първата му работа, което може би е характерно за младите хора, които имат своите първи доходи и неправилно разпределят своите приходи.

Най-редовно обслужват плащанията си жителите на София, Пловдив и Варна. Най-некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестабилната политическа среда отблъсква инвеститорите
Нестабилната политическа среда отблъсква инвеститорите
Една година до Брекзит: Мей обиколи страната с послание за единство и оптимизъм
Една година до Брекзит: Мей обиколи страната с послание за единство и оптимизъм