НОВИНИ

Какви ограничения поставя новият закон за концесиите?

Според новия закон за концесиите, курортните комплекси от затворен тип може да загубят правото да стопанисват прилежащата им плажна ивица. Сред тях е курортът „Албена“. Собствениците на затворени комплекси са притеснени, че ако друга фирма бъде избрана за концесионер на плажа, това ще се отрази негативно върху качеството на туристическия продукт.Основателни ли са опасенията им - ще ни каже сега Зоя Черешарова, която включваме от Варна.

bnt avatar logo
от Зоя Черешарова
20:12, 02.02.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Законът поставя в нова ситуация собствениците на комплексите от затворен тип, предаде репортерът на БНТ-Варна Зоя Черешова. За пример тя даде курорта „Албена“, където акционерното дружество получава правото да стопанисва плажната ивица след приватизацията. Концесионният договор е вече променян.

Новите концесии според новия закон не дават предимство на собственици на комплекси от затворен тип.



;

От 25 години акционерното дружество „Албена“ е концесионер и на плажа, но договорът за него изтича в края на тази година. А това означава, че трябва да бъден обявен търг за избор на нов концесионер, който може да няма нищо общо с курорта „Албена“.

Албена е един от малкото семеейни курорти у нас, където няма шум от дискотеки до късно през нощта. Ръководството на комплекса е притеснено, че външен концесионер едва ли ще се съобрази с тези правила.

Маргита Тодорова, директор „Маркетинг и продажби“: Ако на този плаж бъдат изградени дискотеки барове, шумът ще унищожи спокойствието, следователно продуктът на Албена няма да бъде толкова атрактивен.

В Албена договарянето с големите туроператорски фирми за лято 2019 започва в началото на април, а заради неяснотата кой ще стопанисва плажа не могат да се изготвят офертите.

Маргита Тодорова, директор „Маркетинг и продажби“: Всеки гост, настанен в хотелите на Албена независимо от категорията получава 1 чадър и два шезлонга, включени в цената. Ще бъдем поставени първо, пред въпроса дали можем да включим услугата на плажа в цената.

Всяка година Акционерното дружество "Албена" плаща два и половина милиона лева концесионна такса и още 1 милион за поддръжка на плажа. Сумата не може да бъде компенсирана с приходите от наемането на чадъри и шезлонги. Мениджърският екип се надява на адекватно решение от страна на Министерството на туризма.

;

Ръководството на „Албена“ се опасява, че външният концесионер ще мисли повече за собствената си печалба, а не за имиджа на курорта. В сходна ситуация са и други варненски комплекси като „Ривиера“ и „Слънчев ден“, според които новият закон е „заложена бомба“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС насърчава пиенето на чешмяна вода
ЕС насърчава пиенето на чешмяна вода
Нов персонал в детската градина „Брезичка“ след появата на скандалното видео
Нов персонал в детската градина „Брезичка“ след появата на скандалното видео