НОВИНИ

Какви рискове крие носенето на некачествени слънчеви очила?

Какви рискове крие носенето на некачествени слънчеви очила и каква трябва да бъде защитата им? Има ли разлика между очилата, които се продават в оптиките в Благоевград и тези на сергиите в града и от къде предпочитат да пазаруват хората провериха репортерът Станислава Николова и операторът Методи Стоилков.

bnt avatar logo
от Станислава Николова
06:41, 03.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Според специалистите некачествените слънчеви очила крият рискове, тъй като може да увредят очите и дори да доведат до загуба на зрението. Според Светлана Дончева, която е собственик на оптика в Благоевград, хората все повече предпочитат да купуват качествени очила, без значение от цената им.

Светлана Дончева – собственик на оптика: Има хора, които са склонни да дават по-повече пари за слънчеви очила, освен защита искат да е някоя реномирана марка, да бъде по-актуален моден аксесоар, очилата освен защита на очите са и моден аксесоар.
Петя Стефанова: Задължително трябва да има UV защита, смисъл не трябва да се купуват обикновени очила, по-скоро така развалят очите не, че цената определя, но трябва да си има UV защита със сигурност.

Лидия Томова: Задължително трябва да са от оптика, най-малкото не се доверявам на тези на улицата.

Според специалистите е важно, когато избираме слънчеви очила, да подбираме цвета на стъклата, така че да е подходящ и удобен за цвета на очите ни, но задължително трябва да имат и UV защита.

Йордан Тумбев – очен лекар: Не добре произведените стъкла или плаки слънчеви имат, за съжаление, прешлифоване, преработване, имат остатъчни диоптри, които допълнително увреждат зрението на човека, който да речем няма диоптър или има диоптър обаче е различен от неговия този, които купуваш. Това също е проблем.

Голяма част от оптиките в Благоевград предлагат услугата - проверка на защитата на слънчевите очила. Според специалистите качествените очила струват между 60 и 80 лева в зависимост от рамката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли конфедерация на превозвачите?
Ще има ли конфедерация на превозвачите?
Състоянието на тайландския младежки футболен отбор, изчезнал в пещера, е добро
Състоянието на тайландския младежки футболен отбор, изчезнал в пещера, е добро