Вредно ли е за здравето лятното часово време?

Тази нощ за 37-ма година, ще ни се наложи да преместим стрелките на часовника с един час напред. Това ще се случи в 3 часа през нощта. Какви са последствията за здравето ни и кой, кога и как решава да има лятно и часове време - разказва Благой Цицелков.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
10:26, 26.03.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

1/4 от населението по света преминава към лятно часово време, това се случва всяка последна неделя на март, а последствията за организма ни са ясни - умора, безсъние и стрес. За това след малко. Първо към виновника за прилагането на това време.

Предложено идва за първи път от Бенжамин Франклин, с цел по-ефективно използване на дневната слънчева светлина. Започва, обаче да се прилага от правителството на Германия по време на Първата световна война.

У нас един от първите радетели за въвежданото на лятно часово време е контраадмирал Дичо Узунов, като по този начин той искал да подобри работоспособността на корабните екипажи.

Но за пръв път у нас, лятното часово време се въвежда, чак през 1979 година, с решение на правителството.

Според статистиката така пестим от 0,5 до 3% ток или с други думи - около 1 лев годишно на човек.

Според енергийните експерти, в последните години използваме много повече електричество - заради удобствата у дома, за това и пестенето от осветление не намалява сметка. Така на практика, смяната на времето се обезсмисля.

Защитниците на лятното време твърдят, че при него има по-малко катастрофи по пътищата. Съвместно изследване на Транспортната изследователска лаборатория и Лондонския колеж твърди, че по-малко хора стават жертва на пътни инциденти, ако единия час дневна светлина се прехвърли от сутринта към следобеда.

Според проучване на девет университета, обаче лятното часово време има пряка връзка с редица заболявания, а тяхното лечение струва 131 милиарда евро годишно. По данни на Световната здравна организация смяната с лятното часово време предизвиква безсъние при почти половината от европейците.

Как да преборим стреса от промяната - вижте съветите на специалиста.

Проф. Божидар Димитров, Дружество по медицина на съня: Хубаво е още преди въвеждането на това време - да кажем още днес, хората да започнат да лягат с половин час по-рано, защото колкото и минимално да изглежда, това ще окаже благотворно влияние за плавното преминаване и след една седмица - за пълната адаптация.

Независимо от всички доводи "за" и "против" - България си остава стабилен привърженик на лятното часове време, така че не пропускайте да си сверите часовниците.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ПЛЮС ТОВА: Критики към Белгия
ПЛЮС ТОВА: Критики към Белгия
​От утре затварят част от бул. „Патриарх Евтимий
​От утре затварят част от бул. „Патриарх Евтимий"