НОВИНИ

Какви са тарифите на тол системата? - коментар на Магдалена Милтенова

За автобусите ще бъде между 1 и 4 стотинки максимална цена и между 10 и 20 стотинки са най-високите цени за колегите от товарния сектор. Това каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи в "Сутрешния блок" на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 13.01.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Магдалена Милтенова, Конфедерацията на автобусните превозвачи: Реално за автобусите ще бъде между 1 и 4 стотинки максимална цена, разбира се, най-високата цена е за автомагистрали, и между 10 и 20 стотинки са най-високите цени за колегите от товарния сектор. Но тъй като днес ще бъдат качени, ще можем да имаме точните цифри.

Факт е, че основната тежест на тол системата, пада върху товарния бранш, добави тя.

Магдалена Милтенова: Основната тежест от тол системата, основните такси, които ще бъдат заплатени, всъщност ще бъдат от товарния бранш. Именно заради това нещо те казват, че сумите, които реално са посочени от тях, са достатъчно, за да бъде покрит бюджетът, който е заложен от държавата, за да бъде събран от тол системата.
Премиерът взе едно много мъдро решение да направим въвеждането на тол системата с цените, които браншът предлага, за да може да няма спорове по темата. Като съответно колегите поеха ангажимента, че на 1 юни, ако справките и данните покажат, че на практика тези суми наистина не покриват нуждите на бюджета, те ще бъдат договорени във възходящ ред.

Магдалена Милтенова: Това, което на практика договорихме по отношение на обхвата е, че в обхвата на тол системата ще останат автомагистралите и първи клас пътища, както е във всички европейски страни, т.е. ние не сме открили топлата вода, не сме направили нещо ново и различно, от това, което се прави в Европа, напротив, обхвата в Европа ще бъде много по-висок отколкото в Европа, защото там обикновено между 1 и 7 процента е обхватът на тол системата. При нас при тези параметри, които договорихме в петък, ще бъде около 19-20 процента покритието на тол системата върху пътищата, които се ползват.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един загинал и 7 в болница след взрива в апартамент във Варна
Един загинал и 7 в болница след взрива в апартамент във Варна
Жители на Перник настояват за обезщетения от ВиК
Жители на Перник настояват за обезщетения от "ВиК"