НОВИНИ

Какво да очаквате в програмата на БНТ по време на Игрите в Пьонгчанг

Българската национална телевизия ще излъчва Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг и Летните в Токио през 2020 година. След продължилите 3 години преговори с американската компания "Дискавъри" обществената медия придоби правата за двата големи спортни форума. Игрите в Пьонгчанг започват след броени дни. Откриването е на 9 февруари. Ето какво могат да очакват почитателите на зимните спортове от програмите на БНТ.

Петър Иванов
от Петър Иванов
18:20, 30.01.2018
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Олимпийските игри остават в своя дом, следвайки една половинвековна традиция. Зимните олимпиади са в ефира на Българската национална телевизия от Инсбрук през 1964 година. Оттогава БНТ предлага на своите зрители висококачествени спортни битки под петте олимпийски кръга. Първият ни медал на ски-бегача Иван Лебанов през 1980, единствената ни титла на биатлонистката Екатерина Дафовска през 1998, бронзовото отличие на съотборничката ѝ Ирина Никулчина през 2002, трите медала на Евгения Раданова в шорттрека през 2002 и 2006 - БНТ беше там при всеки от тези успехи и предаваше емоцията на българската публика.

За да отговори на високия олимпийски стандарт и интереса на своята публика, на Игрите във Ванкувър през 2010 и Сочи през 2014, обществената медия имаше свое собствено студио на място, с което осигуряваше максимално пълно отразяване на българското участие. С оглед на кратките срокове за подготовка, в Пьонгчанг БНТ ще заложи на свои репортерски екипи, които ще предават най-актуалните новини от мястото на събитието и ще представят интервюта с всички български спортисти.

Участието на тези 21 състезатели в 6 вида спорт ще бъде основен акцент в олимпийската програма по два канала - БНТ 1 и БНТ HD. Българската национална телевизия ще се постарае да не пропусне нито една атрактивна надпревара, спазвайки своя договор, който позволява не повече от 110 часа преки предавания в рамките на 17-е дни състезания по пистите и ледените арени.

;

Шоуто започва в петък, 9 февруари от 13:00 ч. с церемонията по откриването на Олимпийския стадион в Пьонгчанг, където флагът на България ще бъде носен от голямата ни надежда в сноуборда Радослав Янков.

Състезанията в биатлона, където гледаме с очакване към участниците на трета олимпиада Красимир Анев и Владимир Илиев, ще бъдат основен акцент в програмата на БНТ 1. Всички стартове ще започват около 13 часа.

Рано сутринта на 22 февруари, от 5 часа стартира квалификацията на Радослав Янков, а всички се надяваме, че той ще намери място в елиминациите два дни по-късно. На 16 февруари е състезанието в бордъркроса с Александра Жекова.

Интригуваща ще бъде напреварата в ски скока, в която на втора поредна олимпиада участва Владимир Зографски. Неговият старт ще бъде още преди откриването - на 8 февруари от 14:30 ч., когато е квалификацията на малката шанца.

Състезанията в алпийските ски ще предаваме на живо от 4 часа, българско време. С оглед на големия интерес у нас, каналите на БНТ ще предложат записи на всеки от стартовете в сутрешния часови пояс.

По същия начин любителите на фигурното пързаляне ще трябва да будуват заедно с нашите коментатори, ако искат на живо да изживеят емоциите в този атрактивен спорт. Турнирът започва на 8 срещу 9 февруари от 3 часа с отборното състезание.

Макар и без звездите от NHL, турнирът по хокей на лед приковава голямо внимание за всяка зимна олимпиада. Надпреварата при мъжете започва на 14 февруари. В програмата на БНТ попадат 4 мача от груповата фаза и 5 от елиминациите.

Ежедневно обзорно предаване ще обобщава всичко случило се в Пьонгчанг. Както винаги на последните олимпиади, отново живи легенди на белите спортове ще бъдат в нашето студиото.

Очаквайте предаването "Олимпийски върхове" всеки ден на игрите от 19:00 ч. по БНТ 1.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на културата ще помогне за укрепване на театърa в Благоевград
Министерството на културата ще помогне за укрепване на театърa в Благоевград
Кампанията Лист по лист спасява от изсичане стотици дървета
Кампанията "Лист по лист" спасява от изсичане стотици дървета