НОВИНИ

Европейската комисия иска спешни мерки за въздуха

Европейската комисия заплаши със съд 9 държави от ЕС заради лошото качество на въздуха. Комисарят на околна среда Кармену Вела се срещна днес с екоминистрите на тези страни и им даде срок до другата седмица да представят спешни мерки срещу замърсяването на въздуха. България не беше поканена на срещата, защото срещу страната ни вече има решение на Съда на Европейския съюз за системно неспазване на допустимите стойности на замърсяване на въздуха с финни прахови частици.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:50, 30.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

По данни на Европейската комисия над 130 града в Европа превишават сериозно стандартите за качество на въздуха. Комисарят по околната среда Кармену Вела привика днес в Брюксел екоминистрите от девет държави и поиска спешни мерки за справяне с проблема. Ако до края на другата седмица няма предложения, Чехия, Германия, Испания, Франция, Италия, Унгария, Румъния и Словакия, рискуват да бъдат дадени на съд.

Кармену Вела - еврокомисар: Крайните срокове за изпълнение на законовите изисквания минаха отдавна. Някои казват, че сме чакали твърде дълго, но не можем да отлагаме повече. Точно това тази сутрин казах ясно на министрите на екологията.

През 2008 година ек въведе максимално допустими прагове за замърсяването на въздуха. В 23 от 28-те държави обаче те не се спазват. Еврокомисията вече води дела срещу голяма част от държавите членки за замърсяване с азотен диоксид (NO2) и с финни прахови частици (PM10). През април миналата година Съдът на Европейския съюз се произнесе срещу България за неспазването на пределно допустимите норми на замърсяване с финни прахови частици. Ако София не представи допълнителни мерки, Брюксел може да поиска и сериозни финансови санкции.

Комисар Вела се обърна днес към всички страни от ЕС спешно да решат въпроса с чистотата на въздуха.

Кармену Вела - еврокомисар: Призовавам всички държави-членки да се справят с този животозастрашаващ проблем с цялата спешност, която той заслужава. Бездействието има последици. Последици за гражданите и замърсения въздух, който дишат. Държавите членки имат отговорности. Отговорности за действие. Бездействието има и правни последици за въпросните страни.

Всяка година 400 000 души в Еврова умират преждевременно заради мръсния въздух, а европейската икономика губи по 20 милиона евро годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди речта на Доналд Тръмп за състоянието на Съюза
Преди речта на Доналд Тръмп за състоянието на Съюза
ДРУГИТЕ новини: Пощенска кутия под вода
ДРУГИТЕ новини: Пощенска кутия под вода