НОВИНИ

Лъвчетата Масуд и Терез отиват в Холандия

Вече има решение на казуса с лъвчетата. Още утре Терез и Масуд могат да заминат за Холандия. Това обявиха от екоминистерството, часове след като в центъра на София имаше протест против изпращането им в Пазарджик. Лъвчетата от няколко месеца се лекуват в столицата, след като бяха спасени от зоокъта в Разград. Миналата седмица общинският съвет в Разград гласува за пореден път животните да бъдат дадени на Пазарджик, вместо да отидат в Холандия, където да получат специализирани грижи.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:17, 30.01.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
д-р Дамян Илиев - изп. директор Българска агенция по безопасност на храните: Утре те ще заминат за Холандия.

Така завършва историята на Терез и Масуд - двете лъвчета, които вече няколко пъти изправят едни срещу други институции и граждани. Още през декември властта даде дума, че животните ще заминат за Холандия. Но това не се случи досега.

- Вие я дадохте на 22 декември. Ако това не го направите, ще загубите завинаги доверието във вас.

- Аз на първо място трябва да спазя закона.

А законът до тази сутрин завързвал ръцете на министъра. От Агенцията по храните представили доклад, според който в Пазарджик лъвчетата ще бъдат добре.

Все още няма отговор обаче защо в зоокъта в Разград, който няма лиценз за работа, изобщо се отглеждат лъвове.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Чисто емоционално да искаш е едно, а друго е какво ти разрешава законът, който трябва да спазваме.

Между емоциите и закона - хората, които спасиха живота на лъвчетата заявиха, че няма да се откажат от тях. У нас няма специалисти, които да могат да гарантират оцеляването на толкова малки животни със сериозни здравословни проблеми.

Любомила Кривошиева - Фондация "Дивите животни": Просто няма да ги вземат за Пазарджик. Просто няма начин да ги вземат да отидат в Пазарджик.

От Министерския съвет протестът стигна до екоминистерството.

- Длъжни са да дават уникални номера, на всеки. Това в момента показва тотална непрозрачност и неуважение към гражданите.

Протестиращите обаче бяха приети и изслушани.

Явор Гечев - Фондация "Четири лапи": Експертите казаха, че ще търсят правна формулировка, така че лъвчетата да заминат в Холандия. За момента не са намерили такава формулировка.

Два часа по-късно формулировката бе намерена.

д-р Дамян Илиев - изп. директор Българска агенция по безопасност на храните: В България няма достатъчно възможности за контрол на заболяването ежедневен лабораторен контрол, а и е необходима специализирана грижа по време на лечението.

Така вече официално лъвчетата заминават за Холандия. Там те ще бъдат под грижите на Джуно и Марк.

Джуно Ван Зон - Център за големи котки, Холандия: Ще им осигурим специализирана медицинска помощ, нашите експерти имат необходимия опит. В центъра в Холандия сме спасявали много лъвчета като тях.

Когато бъдат излекувани, Терез и Масуд ще бъдат изпратени в резерват в Африка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КС обяви за противоконституционен отказа на НС да приеме оставката на Д. Добрев
КС обяви за противоконституционен отказа на НС да приеме оставката на Д. Добрев
Мъж предотврати телефонна измама в Кюстендил за над 10 хиляди лева
Мъж предотврати телефонна измама в Кюстендил за над 10 хиляди лева