НОВИНИ

​Протест срещу преместването на лъвчетата Масуд и Терез в Пазарджик

Протест пред Министерския съвет заради лъвчетата Масуд и Терез. Поводът е намерението двете лъвчета да бъдат преместени от Разград в Пазарджик. Лъвчетата от няколко месеца се лекуват в София, след като бяха спасени от зоокъта в Разград.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
11:57, 30.01.2018
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

На протеста дойде министър Нено Димов. Той казва, че няма законова възможност лъвчетата да не бъдат изпратени в Пазарджик. Защо това е така:

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Отново ще повторя, че чисто емоционално, чисто човешки, аз също имам най-голямото желание тези лъвчета да бъдат отгледани при най-добрите условия. И в момента Национална служба за защита на природата и правна дирекция на Министерството работят по търсене на изход от казуса. Но аз трябва да работя в рамките на закона. Законът много ясно казва в кои случаи могат да бъдат конфискувани и в кои не могат. И в момента търсим решение, но по-скоро след решението в Разград в петък и проверката, която е направена вчера и от Районната инспекция и от БАБХ, становището, което имаме от тази проверка, по-скоро считам че, това не е възможно. Държавата отговаря и за документалната и законовата част. Затова разделих, че чисто емоционално е да искаш едно, а друго е какво ти разрешава законът, който трябва да спазваме. Все пак всички искаме да живеем в правова държава. Това е основно право на гражданското общество, така че трябва да вземем предвид и двете обстоятелства.

Явор Гечев от "Четири лапи", една от организациите, които спасиха живота на лъвчетата също коментира казуса.

Явор Гечев, Фондация "Четири лапи": Това, което е важно за нас, е възможно най-бързо тези животни да отпътуват за Холандия. Как ще се оформят документите честно казано вече не ме интересува по никакъв начин. Има законова възможност тези животни да тръгнат още утре. Спира ни Агенция по храните, спират ни процедури, върху които ние не можем да влияем. Днес сутринта имахме среща с премиера Борисов, който се ангажира, че лично той ще следи за спазването на обещанието, което даде на 22 декември животните да заминат за Холандия. От там нататък ние разбира се ще предприемем правни действия срещу общините Разград и Пазарджик, които си разменят лъвчета без да имат условия и законово право да ги отглеждат, но това е един много дълъг процес. В момента двете лъвчета са заложници на едни бавни, административни процедури, а с всеки изминал ден тук здравословното им състояние остава нестабилно. Медицинският преглед, който извършихме в събота, показва, че Терез има сериозни вече изменения на костите на предните лапи, в следствие и от една страна на предразположеността му към заболявания, чисто генетични, защото той е трето поколение близкородствено развъждане. От друга страна и заради това, че той е в един много деликатен момент на преход на хранителен режим - това е процес, който трябва изцяло да се случва под контрола на специалисти.

Припомняме, че миналата седмица общинският съвет в Разград гласува за пореден път животните да бъдат дадени на Пазарджик, а не да отидат в холандски спасителен център. От организациите „Четири лапи" и „Дивите животни" настояват Масуд и Терез да бъдат изпратени в спасителен център в Холандия, за да получат специализирана помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят по екология се среща с министри от 9 страни заради мръсния въздух
Еврокомисарят по екология се среща с министри от 9 страни заради мръсния въздух
Каталунският парламент отложи заседанието за Пучдемон
Каталунският парламент отложи заседанието за Пучдемон