НОВИНИ

Как ГДБОП ще търси изчезнали деца през Фейсбук?

Системата "Амбър Алърт" е полезна преди всичко с това, че ангажира широк кръг от обществото в издирването на деца, не само полицайските органи. Това обясни в сутрешния блок "Денят започва" комисар Явор Колев - началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 30.01.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
комисар Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност", ГДБОП: След като бъде получен сигнал за отвлечено или изчезнало дете в компетентните структури на секторите "Издирване" в регионалноте дирекции на вътрешните работи или в ГД "Национална полиция", колеги там преценяват сигнала. Трябва да е достатъчно остър, да съдържа данни, които по безспорен начин говорят за това, че детето е отвлечено или че е изчезнало или се е загубило и предоставят тази информация на ГДБОП.

Комисар Колев обясни,че след това сектор Киберпрестъпност изготвя постер, който съдържа цялостна информация за възрастта на детето, облеклото с което е било последно, актуална снимка, както и информация за автомобил, с който може да е отвлечено.

Тази информация се предоставя на Фейсбук и за няколко минути се публикува на страниците на всички потребители в радиус от 200 км от мястото на изчезване на детето. Така се ангажира огромен брой потребители, допълни Колев.

Той припомни, че в България потребителите на Фейсбук са над 4 милиона и всеки би могъл да се включи в издирването. Системата е изключително полезна, доказала се е във времето, категоричен е Колев. Само за последните три години - от 2015 година до момента - в САЩ са били открити 900 деца благодарение на "Амбър Алърт" и са били върнати в семействата им.

Системата е въведена през 1996 г. в САЩ, а България е 15-та държава в света, която я въвежда.

Комисар Колев призова за по-голяма кибер хигиена от страна на потребителите - да не изпращат свои снимки на непознати хора в мрежата и в никакъв случай да не извършват действия пред камерата, за да не бъдат въвлечени в "спиралата на изнудването".

Той посъветва и родителите да следят и контролират кръга от приятели и познати на децата си в социалните мрежи, тъй като престъпленията срещу деца често започват именно там. Над 80 са случаите за 2017 година, свързани с лица, които сексуално злоупотребяват с деца.

Целия разговор с комисар Явор Колев вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръцете, които дават живот. 10 години от първата операция на робота Да Винчи
Ръцете, които дават живот. 10 години от първата операция на робота "Да Винчи"
Какво трябва да се изучава в училище за комунистическия тоталитарен режим у нас?
Какво трябва да се изучава в училище за комунистическия тоталитарен режим у нас?