НОВИНИ

Камери в гората срещу бракониери и пожари

Национална система за видеонабюдение на горите ще бъде изградена през следващата година. Камерите ще служат за борба с незаконната сеч и превенция срещу пожари. Извънредните мерки са наложителни, защото случаите на изпепелени масиви са се увеличили неколкократно – алармираха от Изпълнителната агенция по горите и Дружеството за защита на птиците.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
20:30, 14.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Повече от 14 хиляди акта са съставили служителите на агенцията по горите от началото на 2016-а година. Броят им ще нарастне още, защото в момента усилено се секат коледни елхи и дърва за огрев. Събираемостта на глобите обаче остава ниска.

Инж. Димитър Баталов – директор на дирекция „Опазване на горите” ИАГ
"Движи се между 14 и 18 процента, от там идва и този проблем, че тези нарушители се чувстват ненаказани, голяма част от тези нарушители са безработни, нямат никакво имущество и няма как да им се събере тази глоба."

Повече от 500 са бракониерите рецидивисти в България - обобщават от Агенцията по горите.

Румен Георгиев – РДГ Берковица
"Бедността в нашия Видинския край е голяма, но в края на краищата не трябва да се съсипват българските гори, да се унищожат. Има хора с по 35 акта за последните две години – това какво показва, че той има професия нарушител – той се чувства ненаказан."

Затова горските служители са готови да предложат промени в Наказателния кодекс. Те настояват, когато нарушителят е социално слаб, няма официален доход и имущество, при повторно нарушение в рамките на 12 месеца да не му се налага глоба, а мярката да е пробация и в краен случай лишаване от свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Врачанският митрополит се възстановява след тежка операция
Врачанският митрополит се възстановява след тежка операция
Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в чест на Бан Ки-мун
Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в чест на Бан Ки-мун