НОВИНИ

Кампания срещу телефонните измамници в Русе

Кампания срещу телефонните измамници започва полицията в Русе. През тази година само в областта са откраднати 250 хиляди лева по познатите схеми, свързани с искане на пари за лечение на близки, мними печалби от томболи или награди от търговски вериги.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
07:35, 17.12.2015
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

90 на сто от ожилените русенци са на възраст над 70 години. Най-големият удар на телефонните измамници тази година е за 27 хиляди лева. С всеки изминал ден те стават все по-обиграни. Истински психолози, които усещат най-малката слабост у потърпевшия и я използват. В един от случаите жертвата дори се е обадила на измамниците, за да се извини, че не е могла да им предаде цялата сума, която са й поискали.

В бандите всеки има своя роля, набират и помагачи по интернет, предимно за транспортни услуги срещу процент. Разполагат с по хиляда карти на мобилни оператори и дневно

набират по 5 хиляди телефонни номера, докато си намерят подходящата жертва. Рекордът им е 17 хиляди случайни обаждания.

Александър Ласков - сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОД на МВР – Русе: Най-актуалните схеми в момента, по които се извършва това заблуждение е, че техен близък се нуждае от пари за скъпоструващо лечение, или че се нуждае от капаро, което да даде за бяла техника – хладилници, климатици от различни търговски вериги, или да получава колетна пратка, която да бъде освободена, след като даде капаро.

За да предотвратят поне малка част от измамите, от полицията в Русе ще сложат плакати в целия град със сценариите, по които действа телефонната мафия у нас.

Александър Ласков - сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОД на МВР – Русе: Когато провеждат телефонните измами, пострадалият, нашият родител трябва да задава повече въпроси при тези разговори и така ще изплува истината, че това не е близкия, който разговаря с тях. Или да звъннат на тел 112.

Повечето осъдени телефонни измамници са от Горна Оряховица и Ветово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японски дух в 55-то СОУ в София
Японски дух в 55-то СОУ в София
 Опасни спортни съоръжения в Благоевград
Опасни спортни съоръжения в Благоевград