НОВИНИ

Кардиолози съветват: Внимавайте с храните, алкохола и цигарите по празниците

Да не се прекалява с храните, алкохола и цигарите по празниците. Прекомерната им употреба може да доведе до инфаркт, даже и на хора, които преди това не са имали оплаквания, предупреждават кардиолозите. Те препоръчват, особено на хипертониците, да намалят и солените храни, защото предизвикват стрес в организма и са предпоставка за високо кръвно налягане.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
07:55, 24.12.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

За да не бъдат придружени празниците с неприятни емоции и посещение на Спешното отделение, лекарите препоръчват, сядайки на масата, да не се претоварваме с мазни храни и алкохол. Д-р Лъчезар Николов, който работи в кардиологичното отделение на Русенска болница, казва, че преди година на Бъдни вечер е изкарал едно от най-тежките си дежурства.

Д-р Лъчезар Николов - специалист вътрешни болести и кардиология: С моя колега направихме 7 инфаркта, фактически цяла нощ не бяхме спали, вървяха инфаркт след инфаркт… Това е сериозен стрес за организма - безкрайните празнувания, пиене на алкохол, цигари.

Предупреждението е не само към хората със сърдечни проблеми, но и към всички, защото по празници хората се отпускат да похапват и пийват.

Д-р Лъчезар Николов - специалист вътрешни болести и кардиология: Ние сме имали пациенти, които никога до тогава не са имали сърдечни проблеми, но в условия на стрес се получават инфаркти.

Разката смяна на температурите също повишава риска от инфаркт на миокарда.

Д-р Лъчезар Николов - специалист вътрешни болести и кардиология: Много хора, които имат стенокардия, тогава оплакванията им се засилват, те получават гръдни болки при излизане от топло на студено, особено когато е студено и ветровито.

Преминаването от лятно към зимно хранене - от салати на туршии, на повече мезета около празниците, може да повиши кръвното ни налягане, предупреждават кардиолозите. И препоръчват по-малко сол и повече движение, за да не се срещаме с тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея определи новите санкции като военни действия
Северна Корея определи новите санкции като военни действия
Обредите на Бъдни вечер от миналото имат своето продължение и днес
Обредите на Бъдни вечер от миналото имат своето продължение и днес