НОВИНИ

Касим Дал: Един Борисов кандидат за президент - защо да не обедини цялото дясно?

Заместник-председател на Народна партия "Свобода и Достойнство" Касим Дал, който рядко дава интервюта, се съгласи да бъде гост в студиото на "Денят започва". Той говори за спорните промени в Изборния кодекс около гласуването на българите в чужбина, за партия ДОСТ, отношенията му с ДПС и за предстоящите президентски избори. Касим Дал заяви, че НПСД заедно с БЗНС и ДСБ имат радикална позиция, ако не се приеме антикорупционният закон и предрече, че догодина ще има предсрочни парламентарни избори.

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 26.05.2016
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Според Касим Дал коментира наболялата тема за гласуването на българите в чужбина като заяви, че констутиционното право на всеки български гражданин е да има възможност да гласува. Изборите в Австрия са доказали, че хората, които са гласували извън страната, са решили вота. Същото е било и през декември 2014-а в Румъния, когато спечели дясноцентристкия президент, с немски произход.

"От това се страхуват нашите управляващи", каза Касим Дал.

За него когато се правят закони "анти" за определени хора, "винаги тези хора, които измислят тези закони, страдат от това нещо".

Народна партия "Свобода и Достойнство" не смята за правилно предложението да се отварят до 35 секции в чужбина, заради това са подкрепили вота на президента и искат да се сезира Конституционния съд.

На въпрос коя партия ще пострада най-много, ако останат тези 35 партии, Дал заяви:

"Ние не трябва да гледаме за коя партия гласуват тези хора или ще гласуват, а трябва да създадем условия тези хора да гласуват. Проблемът не е в отварянето на секции, навсякъде, не само в Турция. Никога в Турция в кафенета и сладкарници не са отваряни секции. Това е тотална лъжа, говорят безочливо тези хора. Проблемът е да се осигури контролът... Това важи не само за Турция, но за Лондон и Ню Йорк."

Касим Дал каза, че ако партията на Местан отговаря на българските закони, защо да не бъде регистрирана.

На въпрос дали ДОСТ може да изтегли електорат от тяхната партия, Дал заяви, че е въпрос да се спечели доверието на хората. "Пък ще видим. Ще участваме на изборите, защото изборите са изпитанието за една политическа сила. Но аз мога с една дума да кажа - аз нямам доверие в тази партия, защото беше назначен досега в ДПС председател, сега е лидер - агент Павел - как да им вярваш?"

За него инцидентът в Джебел противопоставя хората, и категорично отрече от НПСД да са участвали някога в освирквания и протести.

По въпроса за предстоящите президентски избори Касим Дал уточни, че не е възможно ДОСТ, ДПС и НПСД да участват с обща кандидатура за президент, но каза:

"Ако е възможно поне до президентските избори да успеем да издигнем кандидат на Реформаторския блок или заедно с ГЕРБ да подкрепим човек от дясното, който би спечелил изборите... Един Бойко Борисов кандидат за президент, защо да не обедини цялото дясно?"

За Касим Дал няма доайени в политиката, които наистина да могат да бъдат посочени за президент.

По отношение на евентуалната кандидатура на Първанов Касим Дал заяви: "Моето мнение е, че не трябва да се кандидатира, но той си решава". Дал уточни, че като член на ДПС преди години го е подкрепял, но сега не би го подкрепил.

За отношенията си с ДПС той заяви, че не поддържа контакти, за да не им навреди. "Не аз, те изпитват страх", каза Касим Дал.

Според него ДПС трябва да преодолее изолацията, ако не успее - отива надолу. Според него ДПС водят политика на оцеляване, гледат да спасят това, което имат.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
27 вида рози красят русенския парк
27 вида рози красят русенския парк
Г-7 ще ускорява икономическия растеж
Г-7 ще ускорява икономическия растеж