НОВИНИ

​КАТ-Пловдив с нова кампания - „Отговорни на пътя при зимни условия“

КАТ-Пловдив провежда акция по метода „широкообхватен контрол" на изхода на града. Проверява се техническата изправност на автомобилите и същевременно полицейските служители препоръчват на шофьорите необходимите мерки във връзка с влошаването на метеорологичните условия. С професионални съвети в кампанията за безопасност се включват и рали пилоти.

bnt avatar logo
от Росица Колева
10:26, 30.10.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

След 15 ноември всички автомобили ще трябда да са оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия, при които протекторът е с дълбочина поне 4мм. За това бяха предупреждавани всички шофьори, чиито автомобили бяха инспектирани днес.

Симеон, водач: Аз съм със зимни гуми, всичко ми е наред.
Дамян, водач: Не са зимни, летни са, но с дълбок грайфер. Провериха спирачната течност състоянието на гумите искат да погледнат дали имам течност за чистачки - сега ще покажа че имам.

Драган: Връчиха ми че съм карал с по-голяма скорост и си плащам глоби, още 17-та година,

БНТ: А вие защо не знаете?

Драхган: Откъде да знам, не съм получил ни съобщение, ни нищо. 20-30 км като вдигнеш повече от 50 - ей, това е.

При скорост от 100 км/ч автомобилът изминава близо 28 метра в секунда, а времето за реакция е 1-2 секунди, обяснява рали пилотът Костадин Щерев.

Костадин Щерев, рали пилот: Това означава че изминаваме 35 метра, докато натиснем спирачката да спрем. Това означава, че имаме поне още 40 метра да спрем и ето ги тези 70 метра които са фатални за нас.

Колегата му Николай Арабаджиев напомня да се внимава и за спирачната течност, която през зимата образува конденз.

Николай Арабаджиев - рали пилот: Този конденз понижава температурата на кипене на спирачната течност, това е нещо, което е много подценявано от всички шофьори.

От Държавна агенция Безопасност на движението по пътищата апелират за повече внимание при шофирането, тъй като тъмната част на денонощието нараства през зимата.

Росен Рапчев - ДА: Безопасност на движението по пътищата - всичките уязвими участници в движението, включително и пешеходците и велосипедистите, изключително трябва да са внимателни и по възможност да слагат някакви светлоотразителни елементи по техните дрехи.

От началото на годината досега в Пловдивска област са загинали 52 души при близо 700 катастрофи.


Вижте повече в прякото включване на Росица Колева в Сутрешния блок на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Картина на италианския художник Чимабуе беше продадена за 24 млн. долара
Картина на италианския художник Чимабуе беше продадена за 24 млн. долара
Няма засегнати българи при последния пожар в Лос Анджелис
Няма засегнати българи при последния пожар в Лос Анджелис