НОВИНИ

​Част от производството на "Харли Дейвидсън" вън от САЩ заради митата на Тръмп

Част от прочутите мотоциклети "Харли Дейвидсън" вече няма да се произвеждат в САЩ. Компанията обяви намерението си да премести заводите си извън страната. Причината - наложените от президента Доналд Тръмп мита върху алуминия и стоманата. Държавният глава критикува действията на компанията, а от там обясниха мотивите си с изчисления.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:50, 26.06.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Съвсем скоро звукът, така характерен за "Харли Дейвидсън" няма да звучи в американския щат Уисконсин, а някъде другаде. От компанията-производител на знаменитите мотоциклети обявиха, че планират да преместят продукцията, предназначена за Европа, в други страни. Не се уточнява в кои, но анализатори напомнят, че фабрики на "Харли Дейвидсън" има в Австралия, Бразилия, Индия и Тайланд. Причина за тази мярка, която ще отнеме между 9 и 18 месеца, е решението на Доналд Тръмп да наложи мита върху алуминия и стоманата.

Прат, служител в завод за "Харли Дейвидсън": Налагането на мита от 1 юли върху суровините, с които работим, на практика поставя производството в кризисна ситуация.

Изчисленията на компанията показват, че митата ще оскъпят всеки мотор изнасян за Европа със средно 2 200 долара. Годишно разходите на "Харли Дейвидсън" ще се увеличат с 45 милиона долара. Миналата година в Европа са продадени около 40 000 мотоциклета от знаменитата марка, и от "Харли" са категорични, че няма да позволят на митата да се отразят на продажбите им.

Скот Уокър, губернатор на Уисконсин: В интерес на Съединените щати е не да налагат още мита, а да работят за създаването на условия, в които митата не са необходими.

Американският президент Доналд Тръмп критикува решението на "Харли Дейвидсън". В Туитър той написа, че е изненадан, че те размахват бялото знаме, че се е борил за тях, и продължи да настоява, че заради нечестни търговски практики от страна на ЕС, САЩ губи милиарди. До момента намерението на "Харли Дейвидсън" да премести производството си е най-видимото последствие от решението на Тръмп за налагане на мита върху алуминия и стоманата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старши комисар Николай Спасов е новият директор на ОДМВР-София
Старши комисар Николай Спасов е новият директор на ОДМВР-София
​Рекорден стокообмен между България и Япония за миналата година
​Рекорден стокообмен между България и Япония за миналата година