НОВИНИ

Хеликоптерите се очаква да се включат днес в търсенето на Боян Петров

Масирана операция по издирването на алпиниста Боян Петров е планирана за днес. В нея ще се включат непалски хеликоптери.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
06:33, 11.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Посолството на Република България в Пекин е информирано в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd., че съгласно плана, общо три хеликоптера (пълно оборудвани за спасителни акции) са излетели от летище Катманду в 8.30 ч. местно време (Непал).

;

Трети хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на двата хеликоптера, които ще извършват спасителната операция.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на вр. Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.

Деян Петков: Двата хеликоптера са излетели тази сутрин от Катманду и в момента се намират в най-близкото село в Китай, най-близкото в района на Шиша Пангма. Намират се на около 20 минути летателно време от района на Шиша Пангма, кацнали са в селото и са готови всеки момент да тръгнат нататък, стига вятърът да намалее. За съжаление вятърът е висок, силен и това не позволява в момента те да излетят, но ще чакат хубаво време. До колкото имам информация от базов лагер, както е било по план, всички са излезли нагоре по маршрута с направена организация, която са създали. Наистина вятърът е силен, вървят бавно доколкото разбирам, но организацията от вчера се спазва засега. Очакванията са и времето следващите дни да се подобрява и те използват днешния ден само като начало за следващите дни.

Какви са метеорологичните условия в района на връх Шиша Пангма - разговор с Анастасия Стойчева от НИМХ-БАН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Форум в Атина събира представители на Балканите и Вишеградската четворка
Форум в Атина събира представители на Балканите и Вишеградската четворка
Кои се класираха за големия финал на „Евровизия“ след втория полуфинал?
Кои се класираха за големия финал на „Евровизия“ след втория полуфинал?