НОВИНИ

Хиляди на Оборище се преклониха пред героите от Априлското въстание

Хиляди хора извървяха днес пътеката до историческата местност Оборище край Панагюрище, за да се преклонят пред героите от Априлската епопея. Преди 141 години на това тайно място заседава първото българско Велико народно събрание. След тридневни дебати е взето решението за избухване на Априлското въстание.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
17:23, 02.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
хиляди оборище преклониха героите априлското въстание

На Оборище 70-ина делегати се заклеват да се борят докрай за свободата на България. Първите народни избраници нямат парламентарна зала. Но решенията им, взети в гората, променят хода на историята. Родолюбиви представители на четири поколения днес отново се събраха пред мемориала в историческата местност, за да отдадат почит на героите.

Гена Панчовска: "Това ми е закон Божи - тука на паметника, не идвам нито за трапезите, нито за нищо - тук на въздух да се пречистя, казано честно".

За признателните наследници подвигът на Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков и всички герои от Априлското въстание е свещена страница от българската история.

Златка Норджелова: "И трябва да го пазим това нещо, защото иначе ще изчезнем като народ и като нация".
Валентин: "Трябва да се предава всяка година, трябва да се отдава почит на загиналите за свободата".

Оборище е място за преклонение пред мъжеството на онези българи, събрали се в тази местност, не за да търсят закрила, а да положат клетва за вярност пред народа си.

Димитър Главчев - председател на НС: "Ако сме запазили в сърцата си поне малко от техния възрожденски плам, себеотрицание и родолюбие, ако се водим в работата си от общия интерес, то ние днешните депутати, можем да претендираме за правото да бъдем народни избраници".

В духа на патриотичната приемственост и парламентаризъм, председателят на общинския съвет в Панагюрище Христо Калоянов призова новият български парламент да проведе първото си заседание на Оборище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​КНСБ получи пълна политическа подкрепа в искането си за по-високи доходи
​КНСБ получи пълна политическа подкрепа в искането си за по-високи доходи
Цветята от алеите в Благоевград  се крадат
Цветята от алеите в Благоевград се крадат