НОВИНИ

Храните, които ни предпазват от деменция

Нов доклад, публикуван от Световната здравна организация, предвижда, че броят на хората, страдащи от деменция, ще се утрои в следващите 30 години в световен мащаб. Числото ще нарасне от 50 милиона на 152 милиона до 2050 година и за да се справи с тази сериозна опасност, организацията стартира кампанията Глобална обсерватория деменция в интернет, която ще проследи напредъка в предоставянето на услуги за хора със заболяването и за тези, които се грижат за тях. Тя ще съблюдава наличието на национални политики и планове, мерки за намаляване на риска и инфраструктура за осигуряване на грижи и лечение.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:29, 09.12.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
храните предпазват деменция

Деменцията се отнася до група мозъчно-свързани заболявания, които са предимно прогресивни по природа и засягат паметта, когнитивните способности и поведението. Симптомите могат да се появят по-късно и да затруднят значително в способността за извършване на ежедневните дейности.

Болестта на Алцхаймер е най-честият вид деменция и представлява 60-70% от случаите. Учените все още не са успели да открият истинската причина за заболяването, но най-вече обвиняват за това генетичните фактори.

Ето и кои храни могат да бъдат полезни в борбата със страната диагноза.

Плодове

Плодовете се считат за истински „мозъчни суперхрани“. Изследователите са открили, че боровинките предпазват мозъка от оксидативен стрес и могат да намали ефекта на болестта.

Зелени листни зеленчуци

Богати на витамин К и фолиева киселина, зелените листни зеленчуци също помагат да се увеличи паметта и да се предотврати деменция.

Куркума

Добрата стара куркума е подправка-чудо. Според проучванията, хората, които редовно я консумират, показват по-добри резултати при мозъчните тестове.

Омега-3 мастни киселини

Храните, богати на омега-3 мастни киселини, като ленено семе, орехи и мазни риби, са много добри за мозъка и неговите функции. Те също така противодействат на възпаленията.

Специалистите припомнят, че тези здравословни храни не гарантират нищо, но те със сигурност са добри за цялостното здраве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В град Рила честват 20-годишната традиция Кратун месец
В град Рила честват 20-годишната традиция "Кратун месец"
Кирил Ананиев: Мотивите на президента за ветото са най-малкото несериозни
Кирил Ананиев: Мотивите на президента за ветото са най-малкото несериозни