НОВИНИ

Хронология на пожара в "Пирогов", отнел два човешки живота

Двама души загинаха, а повече от 30 пациенти бяха евакуирани заради пожар в столичната болница "Пирогов". Ето и хронологията. В 3:30 ч. след полунощ огънят пламва в една от стаите във вътрешното отделение. Евакуирани са 32-ма души. За съжаление, двама лежащо болни мъже не успяват да се спасят. Близо час след началото на огнената стихия пожарът е локализиран и потушен.

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 27.11.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Огънят не тръгва от познатата висока сграда, а от най-старата сграда на болницата, която се намира във вътрешния двор. Тук са отделенията по кардиология, неврология и цялото вътрешно отделение.

Именно от втория етаж, от малка ВИП стая с две легла във вътрешно отделение тръгва огънят, като подпалва балатума и прозорците. Съседната стая е по-голяма - в нея има 11 легла. Именно от там започва евакуацията. И тъй като не всички легла са мобилни, се наложило някои от болните да бъдат изнесени на ръце, с дюшеци.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: В опасност е бил живота на повече от 80 души.

Загиват двама мъже - пациенти. На 55 и 68 години. Единият с онкологично заболяване в напреднал стадий, другият - с тежко белодробно.

Автоматична система подава сигнал към пожарната.

Проф. Николай Габровски, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": 12 коли са се появили просто невероятно бързо, за да локализират инцидента.

Евакуирани са 32-ма души от лежащите 55 болни във вътрешно отделение. Пострадалите са 15. Без опасност за живота.

Обгазени няма. Стената на опожарената стая е напукана. Извън нея обаче няма никакви щети. 2 часа по-късно близки на пациенти от пламналото отделение, все още чакат.

- Чакаме за информация за наши близки, които са вътре. Но не дават никаква информация.

Пациентите са настанени обратно в болнични стаи в "Пирогов". Работата в болницата продължава по обичайния начин. А директорът ѝ благодари за бързата реакция на пожарникарите, лекарите и всички служители, които помагат в евакуацията.

Проф. Николай Габровски, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": Ако това не се беше случило, в момента щяхме да говорим наистина за една национална трагедия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албания потъна в скръб за жертвите на мощното земетресение
Албания потъна в скръб за жертвите на мощното земетресение
Ще категоризират ли имотите, предлагани онлайн за краткосрочно настаняване
Ще категоризират ли имотите, предлагани онлайн за краткосрочно настаняване