НОВИНИ

Кирил Ананиев: Нуждаем се от разговори, не от протести

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, на КНСБ и на КТ „Подкрепа”. На разговора присъства и здравният министър Кирил Ананиев.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:50, 28.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
кирил ананиев нуждаем разговори протести
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Дълбоко оценявам и уважавам професионалистите по здравни грижи. Те имат висок капацитет и затова се ценят навсякъде, но не мога да не отрека, че имаме проблем с човешките ресурси, както в цялата система на здравеопазването, така и при професионалистите по здравни грижи.

По повод готвените протести на медицински сестри министър каза, че няма нужда от недоволство, а от разговори, обсъждане и дебати.

Министър Ананиев беше категоричен, че исканията на специалистите по здравни грижи, в това число и увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но в значителна степен зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. По отношение искането за премахване търговския характер на лечебните заведения Кирил Ананиев обясни, че разговорите ще продължат.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Заедно трябва да работим за справедливото разпределение на финансите на ниво лечебно заведение, за да може с наличния ресурс и с допълнителните средства от 30 млн. лв., които ще получат областните и общинските болници, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински персонал

Ананиев увери, че ръководеното от него министерство има за цел да стимулира работещите в системата.

Медицински сестри от цялата страна готвят в петък протести пред Министерство на здравеопазването. Основните им искания са за стартова работна заплата от две минимални работни заплати и регулиране на работното време. Секторът настоява също за цялостна държавна политика за работата на медицинските сестри, лаборанти, фелдшери, физиотерапевти.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов посочи, че синдикатите не подкрепят протеста и също са на мнение, че проблемите се решават с диалог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват убийство на таксиметров шофьор в Разград
Разследват убийство на таксиметров шофьор в Разград
Огнена феерия от макове
Огнена феерия от макове