НОВИНИ

Китай не иска, но и не се страхува от търговска война със САЩ

Китай изрази готовност за диалог със САЩ, но и решителност да брани интересите си в търговията и регионалната сигурност в Азия. Пекин публикува "бяла книга" за търговската война с Доналд Тръмп и отвърна на американските нападки по повод изграждането на военни бази на спорни територии в Южнокитайско море.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:52, 02.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

За двете най-големи икономики в света сътрудничеството означава взаимна изгода, а при сблъсък няма как да не пострадат тежко и двете. Китай е за сътрудничество, но не се страхува от конфликт - нито търговски, нито военен. Това послание отправи днес Пекин с публикуването на "бяла книга" за търговския спор с Доналд Тръмп.

Вън Шоувън, заместник-министър на търговията на Китай: Суверенитетът и достойнството и на Китай, и на Съединените щати, трябва да бъдат уважавани. Споразумение може да има само при равнопоставеност и взаимна изгода.
;

Америка не става отново велика, защото не печели нищо от търговския натиск, твърдят китайските власти. Те отвърнаха днес и на поредния залп от критики от Вашингтон за увеличаването на военното им присъствие в региона на Югоизточна Азия.

Въй Фънхъ, министър на отбраната на Китай: За сътрудничество трябват две страни, а за да започне война - може и само една. Надяваме се Съединените щати, също като нас, да продължат да избягват конфронтацията.

Американският министър на отбраната Патрик Шанахан обаче е убеден, че Китай се опитва да подкопае, а не да укрепи основания на правила световен ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов инспектира обекти, финансирани с държавни средства
Премиерът Борисов инспектира обекти, финансирани с държавни средства
„Къде сме ние“: Мнозинството от българите са привърженици на демокрацията
„Къде сме ние“: Мнозинството от българите са привърженици на демокрацията