НОВИНИ

Китайският президент посети Аляска

Китайският президент Си Цзинпин имаше възможност да се възхити на природната красота на американския щат Аляска, когато самолетът му на път от Флорида за Пекин спря там снощи за презареждане, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
11:30, 08.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
Още
китайският президент посети аляска

Си и неговата съпруга Пън Лиюан бяха посрещнати в град Анкоридж от губернатора на Аляска Бил Уокър, неговата съпруга и местни видни личности.

По време на срещата си с китайския лидер губернаторът на Аляска изтъкна изобилните природни ресурси на американския щат, а именно петрол, риба, минерали, руди, въглища и др. Уокър освен това защити проекта за газопровод, който ще докара природен газ от Северния склон на Аляска до крайбрежието и оттам ще бъде натоварен на кораби и доставен в други страни, като например Китай.

В края на визитата си китайският президент каза, че не за първи път е в Аляска, но допълни, че за първи път е имал възможността да се наслади на природните красоти на щата.

Си Цзинпин е вторият голям световен лидер, който прекарва известно време в Анкоридж, най-големия град на Аляска. През 2015 г. тогавашният американски президент Барак Обама беше на тридневна визита в града, по време на която говори за влиянието на климатичните промени. Норвежкият крал Харалд Пети пък направи официално посещение в Анкоридж няколко месеца преди Обама.

Китай е водещият износен пазар за щата, като данните показват, че той е купил през 2016 г. стоки на стойност почти 1,2 милиарда долара. Вторият износен пазар за Аляска е Япония (почти 820 милиона долара), а третият - Южна Корея (730 милиона долара).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристанищата Бургас и Александруполис с общ проект
Пристанищата Бургас и Александруполис с общ проект
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска