Ключовата победа за парк "Бедечка" вече е факт

По предложение на кмета Живко Тодоров беше окончателно променен общият устройствен план на града в частта му за Бедечка. Това е огромна победа за парка и ключов момент в многогодишната сага, твърдят в писмо до медиите от сдружение "Запазете Бедечка".

от БНТ
15:56, 28.09.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
ключовата победа парк бедечка вече факт

Около 300 декара зелена площ в Бедечка с хиляди паспортизирани дървета и с няколко алеи бе окончателно определена за парк, а не за застрояване. Застрояването на територията бе спряно и забранено. Това гласуваха днес с огромно мнозинство от 38 души в общинския съвет в Стара Загора.

Ново строителство се позволява само в най-южните незалесени и застроени преди десетилетия части. Но и за тях предстои работа за изработване на устройствен план с повече спортни терени и озеленяване.

Очакват се обжалвания от страна на собственици на терени - реститути и инвеститори. Но това трудно ще промени посоката към запазване на парка. За коректните собственици е предвидена благоприятна замяна с други терени в града.

Позитивен прецедент за цялата страна е превръщането отново в парк на толкова голяма територия, която в десетилетията бе доведена до строителен статут заради реституция и различни управленски решения.

Беше преодоляна опасността в последния момент в парка да се появят нови осем кооперации, хипермаркет, четирилентов булевард и т.н.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев​: Увеличават се нападенията над полицаи
Валентин Радев​: Увеличават се нападенията над полицаи
Катастрофа на 80-и км посока София. Колоната е повече от 5 км
Катастрофа на 80-и км посока София. Колоната е повече от 5 км